Connect with us

Stiri Interne

Industria hainelor second-hand a înființat 150.000 de locuri de muncă verzi în Uniunea Europeană

Îmbrăcămintea second-hand contribuie cu miliarde de dolari la PIB-ul european și susține sute de mii de locuri de muncă verzi în Europa și Africa, arată un nou raport al Oxford Economics. Doar în România, Organizația Humana People to People a înființat peste 300 de locuri de muncă verzi.

Publicat

pe

Industria hainelor second-hand a înființat 150.000 de locuri de muncă verzi în Uniunea Europeană

 

Conform raportului ”Impactul socio-economic al hainelor second-hand în Africa și UE27+”, sectorul hainelor second-hand, o componentă esențială a economiei circulare a textilelor, a contribuit cu aproape 7 miliarde de euro la PIB-ul țărilor din Uniunea Europeană și al Marii Britanii, doar în 2023.

Raportul arată că industria hainelor second-hand a susținut aproximativ 150.000 de locuri de muncă în UE27+. Dintre acestea, 110.000 erau locuri de muncă verzi direct în industrie. Opt din 10 lucrători (79%) erau femei, iar multe oportunități de muncă au fost create în țări cu venituri mai mici, precum Bulgaria, România și Polonia.

Doar în România, Organizația Humana People to People a înființat peste 300 de locuri de muncă stabile, oameni care activează într-un domeniu care contribuie la un mediu înconjurător mai curat.

”Un loc de muncă verde înseamnă că este parte a unui sector economic ce reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător și contribuie la soluționarea problemelor legate de schimbările climatice și utilizarea resurselor naturale. Anul trecut se estimează că au fost peste 110.000 de locuri de muncă verzi în Europa și Africa, doar în sectorul comercializării hainelor second-hand. Anul acesta estimăm că sunt considerabil mai multe locuri de muncă verzi, deoarece interesul oamenilor pentru reutilizarea hainelor este în continuă creștere, în special din considerente de sustenabilitate. Oamenii știu că producția de haine noi necesită materiale textile noi, proces de producție care este foarte poluant pentru mediul înconjurător, și preferă să achiziționeze haine second-hand”, declară Rodica Bulăceanu, reprezenant al Organizației Humana People to People.

Industria textilă este a patra ca nivel de poluare la nivel mondial, fiind consumatoare de apă potabilă, 93 miliarde de m³ pe an, și emană 10% dintre emisiile de gaze cu efect de seră ale planetei, mai mult decât industria aviatică și cea de transport maritim la un loc.

Industria hainelor second hand contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei circulare deoarece reduce cantitatea de deșeuri textile, reintroducând hainele în circuitul economic, prelungindu-le durata de viață. Reduce, în același timp cererea de noi materiale textile, scăzând consumul de apă potabilă necesar producției, precum nivelurile de poluare a apei, prin coloranți și chimicale, poluarea a aerului și emisiile de gaze cu efect de seră. Nu în ultimul rând, multe din hainele noi, care au o durată de viață scurtă, conțin microplastice ce sunt eliberate în apă de fiecare dată când sunt spălate, ajungând să afecteze ecosistemele acvatice.

Karina Bolin, Director Textile Circulare pentru Global North la Humana People to People, subliniază cât de important este ca sectorul hainelor second-hand să fie puternic susținut de factorii de decizie la nivel înalt.

„Raportul subliniază potențialul imens al sectorului îmbrăcămintei second-hand de a stimula creșterea economică sustenabilă și de a crea locuri de muncă verzi pe tot globul. Acum, mai mult ca niciodată, este esențial ca factorii de decizie politică să recunoască valoarea acestei industrii și să ofere suport legislativ și investiții necesare pentru a-i debloca întregul potențial, ca factor central în construirea unei economii circulare mai reziliente, care să aducă beneficii atât pentru oameni, cât și pentru planetă. În cazul Humana People to People, implicarea se desfășoară pe mai multe nivele: se reduce supraconsumul de haine noi, a căror producție este poluantă, și se finanțează programe de dezvoltare a comunităților dezavantajate, programe de educație și sănătate precum și de protejare a mediului înconjurător. Atât echipa Humana, cât și clienții celor peste 40 de magazine din țară, devin astfel parte a acestui sistem sustenabil”, declară Karina Bolin, Director Textile Circulare pentru Global North la Humana People to People.

Hainele second-hand sunt o necesitate pentru viitorul sustenabil al planetei

 

Românii au oprit 23 de milioane de kilograme de CO2 cumpărând haine second-hand