Connect with us

ADPM Health

Înoți în mare și în piscină? Iată cum îți poate afecta dinții apa sărată și cea cu clor!

Mulți dintre noi își petrec vacanța de vară la mare sau în destinații exotice unde baia în piscină sau în apa mării este la ordinea zilei. Pe cât de reconfortantă este această activitate, pe atât de periculoasă poate fi pentru dinții noștri. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune cum ne poate afecta sănătatea danturii.

Publicat

pe

Înoți în mare și în piscină? Iată cum îți poate afecta dinții apa sărată și cea cu clor!

Când este periculoasă apa sărată din mare

„În mod normal, apa de mare are efecte benefice pentru sănătatea dinților și a gingiilor deoarece conține săruri minerale. Ingerată în cantități mici, aceasta nu va afecta dinții.

Dacă însă înotăm mult sau obișnuim să înfruntăm valurile, și astfel o mare cantitate de apă să intre în cavitatea orală, sărurile minerale din apă se pot depune pe dinti și să demineralizeze smalțul. Asta duce ulterior la sensibilitate dentară și favorizează apariția cariilor. Prin urmare, atunci când vorbim despre înotul în mare, este bine să avem măsură, la fel ca în orice altă activitate”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Clorul din piscină e mai periculos

„La fel ca în cazul apei sărate a mării, și apa din piscină, tratată cu clor, poate avea efect antibacterian la nivelul dinților, în cantități mici. În cantități mari și cu aport constant însă, ea va provoca demineralizări la nivelul smalțului care se va sensibiliza în timp și va crește riscul apariției cariilor dentare.

În plus, pot apărea și pete inestetice pe dinți. Eroziunea smalțului și demineralizarea apar când avem de-a face în mod repetat cu pH-uri scăzute.

În unele cazuri, substanțele chimice din apa din piscină pot irita gingiile și mucoasa orală, provocând disconfort și sensibilitate.

Astfel, atunci când mergem periodic la piscină, o dată la câteva săptămâni, cu siguranță nu vom avea probleme de acest fel. Lucrurile se schimbă abia când vorbim despre expunere zilnică, așa că este indicată moderația și să ne clătim mereu gura cu apă proaspătă după ce ieșim din piscină”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.