Connect with us

ADPM Coffee Break

Lista reginelor Marii Britanii. Cine a condus imperiul în ultimele secole!

Regina Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh din istoria Regatului Unit, iar Regele Charles al III-lea este primul bărbat încoronat după mai bine de 70 de ani. Iată lista reginelor Marii Britanii! Cine a condus imperiul în ultimele secole?

Publicat

pe

Lista reginelor Marii Britanii. Cine a condus imperiul în ultimele secole!

Regele Charles al Marii Britanii va fi încoronat mâine alături de soția lui, Regina Camilla. Este primul bărbat încoronat după 7 decenii de domnie a Reginei Elisabeta a II-a. Aceasta din urmă a fost, de altfel, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii. Și Regele Charles bifează o premieră, fiind cel mai în vârstă monarh care ajunge pe tron.

Vedeți, în continuare, o scurtă istorie a reginelor Marii Britanii. Iată cine a condus imperiul în ultimele secole!

Regina Maria I (1553 – 1558)

Regina Maria I a fost prima femeie încoronată Regină pe data de 1 octombrie 1553. A fost cunoscută sub numele de Bloody Mary pentru persecuția ei împotriva protestanților într-o încercare zadarnică de a restabili romano-catolicismul în Anglia. Maria era fiica Regelui Henric al VIII-lea și a Prințesei spaniole Catherine de Aragon.

Regina Elisabeta I (1558 – 1603)

Dreptul la tron al Reginei Elisabeta I nu a fost întotdeauna garantat. Tatăl ei, Regele Henric al VIII-lea, a cerut Parlamentului să-ii anuleze căsătoria cu mama Elisabetei, cea de-a doua soție a lui, Anne Boleyn. Astfel, Elisabeta a devenit copil ilegitim și a fost înlăturată din linia succesorală. Se spune însă că un act parlamentar i-ar fi redat dreptul la tron.

După moartea lui Henric în 1547, doi dintre frații vitregi ai Elisabetei aveau să preia domnia: mai întâi tânărul Edward al VI-lea, care a domnit șase ani, și apoi Maria I („Bloody Mary”), care a domnit cinci ani. Bănuitoare că sora ei vitregă va încerca să preia puterea, Maria a pus-o pe Elisabeta sub o supraveghere constantă. Ba chiar a închis-o în Turnul Londrei pentru o scurtă perioadă de timp. Elisabeta a evitat cu pricepere să facă orice lucru pe care Maria ar fi putut să-l folosească drept temei pentru execuția ei. Astfel, după moartea Mariei în 1558, a devenit unul dintre cei mai iluștri monarhi ai Angliei.

Regina Maria a II-a (1689 – 1694)

Maria a II-a a fost regina Angliei, Scoției și Irlandei și soția Regelui William al III-lea. De religie protestantă, Maria a ajuns pe tron după Revoluția Glorioasă. Aceasta a domnit împreună cu soțul și vărul ei primar, William al III-lea, care a devenit singurul conducător al ambelor țări la moartea ei în 1694. Deși suverană, Maria a II-a nu a deținut puterea în cea mai mare parte a domniei sale, ci i-a cedat-o soțului ei. Totuși, ea obișnuia să preia rolul de conducător atunci când William era angajat în campanii militare în străinătate.

Regina Anne (1702 – 1714)

Deși a condus Marea Britanie și Irlanda timp de doisprezece ani, limitările ei intelectuale și starea precară de sănătate au pus-o în incapacitatea de a conduce independent. Astfel, majoritatea deciziilor au fost luate în acea perioadă de membrii guvernului. Chiar în ziua propriei încoronări, Anne a suferit un atac de gută. Din această cauză, a fost purtată pe un scaun până la intrarea în Westminster Abbey.

Regina Victoria (1837 – 1901)

Domnia ei de 63 de ani și 216 zile a fost mai lungă decât cea a oricărui monarh britanic anterior și este cunoscută drept epoca victoriană. A fost o perioadă de schimbări industriale, politice, științifice și militare în Regatul Unit și a fost marcată de o mare expansiune a Imperiului Britanic.

La scurt timp după ce a urcat pe tron, Regina Victoria s-a mutat la Palatul Buckingham, deținut anterior de unchiul ei, Regele William al IV-lea. Ea a devenit astfel primul monarh care și-a stabilit reședința la Buckingham.

Regina Elisabeta a II-a (1952 – 2022)

Regina Elisabeta a II-a fost încoronată la 2 iunie 1953. Ea a fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, cu o domnie care a durat șapte decenii. A fost respectată și iubită de întreaga lume și a reprezentat un veritabil exemplu în ceea ce privește monarhia modernă.