Connect with us

ADPM Health

Masa de Crăciun poate ajunge la 6000 de kcal. Cum pot deveni sărbătorile primul pas spre obezitate!

Pentru mulți oameni, perioada sărbătorilor de iarnă reprezintă și ocazia ideală să se delecteze cu un meniu consistent, de cele mai multe ori cu un număr exagerat de calorii. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, explică de ce această relaxare de sărbători poate da startul unei obișnuințe de a consuma alimente nesănătoase, în cantități din ce în ce mai mari, și primul pas spre a deveni supraponderali sau obezi.

Publicat

pe

Masa de Crăciun poate ajunge la 6000 de kcal. Cum pot deveni sărbătorile primul pas spre obezitate!

„Zilele din preajma Crăciunului și ale Anului Nou reprezintă, în mod tradițional, o perioadă în care oamenii exagerează la capitolul mâncare. Poate părea că nu e neapărat ceva grav, fiind doar o perioadă pasageră. Din păcate, conform statisticilor, mulți oameni continuă, și după anul nou, să facă excese alimentare și să adopte un astfel de stil de viață nesănătos. Obezitatea reprezintă punctul de plecare pentru multe boli grave și poate duce chiar până la pierderea vieții. Potrivit NHS Choices, mesele tradiționale de Crăciun pot avea până la 6.000 de calorii. Asta înseamnă de trei ori cantitatea zilnică recomandată în medie”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Un miliard de oameni, obezi până în 2030

„Atlasul Mondial al Obezității 2022, publicat de Federația Mondială a Obezității, vine o o previziune sumbră. Peste un miliard de oameni la nivel global, adică 1 din 5 femei și 1 din 7 bărbați, vor suferi de obezitate până în 2030. Cele mai recente studii de specialitate arată că țările nu numai că vor rata ținta OMS ca până în 2025 să readucă nivelurile de obezitate la ratele din 2010, ci că numărul persoanelor cu obezitate este pe cale să se dubleze pe tot globul.

Cel mai mare număr de persoane care trăiesc cu obezitate se află în țările cu venituri mici și medii. Comparativ cu 2010, în țările cu venituri medii, ratele de obezitate s-au dublat, în vreme ce în țările cu venituri mici, acestea s-au triplat.

Trendul în ceea ce privește obezitatea este din păcate ascendent, din păcate. În România, rata obezității este de 22.5% la momentul actual. Asta înseamnă undeva la peste 4 milioane de oameni cu un grad de obezitate”, declară medicul chirurg Mihai Ionescu.

Obezitatea duce la boli grave

Cel mai grav este faptul că obezitatea aduce după sine o mulțime de afecțiuni grave ce pot duce până la pierderea vieții. Este vorba despre diabetul de tip 2, afecțiunile cardiovasculare și multe dintre tipurile de cancer. Din acest motiv, este esențial ca oamenii ce suferă de obezitate să scape cât mai rapid de surplusul de kilograme. Fie prin dietă și sport, fie apelând la chirurgia obezității, în funcție de particularitățile cazului și recomandările medicului

„Multor persoane care suferă de obezitate le este greu să piardă în greutate și să mențină greutatea doar cu dietă și exerciții fizice. Conform rapoartelor din industrie, fără intervenție chirurgicală, pierderea în greutate pe termen lung este aproape imposibilă pentru cei afectați de obezitate severă. Studiile arată că dieta și exercițiile fizice au succes limitat pe termen lung în cazul lor. Chirurgia obezității este eficientă în menținerea scăderii în greutate pe termen lung, în parte, deoarece aceste proceduri modifică răspunsurile naturale ale organismului la dietă, ceea ce face ca scăderea în greutate să fie atât de dificilă”, spune Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității.

Operația de micșorare a stomacului, o soluție cu rate mari de succes

„Acest tip de intervenție este o soluție eficientă pentru persoanele obeze, fie că suferă deja sau nu de diferite comorbidități. În cazul lor, eliminarea kilogramelor în plus cât mai rapid posibil poate fi salvatoare.

Atunci când se hotărăsc să apeleze la acest intervenția de micșorare a stomacului, este foarte important să se informeze mult înainte, să aleagă un medic chirurg cu experiență, care să le explice foarte clar, pe înțelesul lor, beneficiile și riscurile acestei operații. Un medic ce poate dovedi rezultate notabile în domeniu și care îi poate susține pe tot acest drum deloc ușor. Pentru că aici nu vorbim exclusiv de o operație, ci despre tot ceea ce se întâmplă înainte, în timpul și după operație. Aici intervine și titulatura de medic de excelență în chirurgia obezității, pe care puțini medici o dețin”, mai spune Dr. Mihai Ionescu, medic de excelență în chirurgia obezității.

Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente el conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al spitalului Medicover București.