Connect with us

ADPM Health

Medicul stomatolog Sorina Stroe: ”În România e nevoie de campanii de educare a copiilor vizavi de consumul de dulciuri”

Statisticile arată că generaţia tânără este expusă din ce în ce mai mult problemelor de ordin stomatologic, cauzate de consumul alimentelor cu zahăr. Deși avem, mai mult ca niciodată, acces la informație și la produse de îngrijire a danturii, copiii și adolescenții sunt asaltați de oferte greu de refuzat în ceea privește alimentele care atacă sănătatea dinților, de la bomboane, ciocolată, caramele, băuturi dulci, carbogazoase, până la produse despre care nici nu știu că au mult zahăr ascuns.

Publicat

pe

Medicul stomatolog Sorina Stroe: ”În România e nevoie de campanii de educare a copiilor vizavi de consumul de dulciuri”

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, este de părere că, în România, este nevoie de campanii de conștientizare a populației referitor la sănătatea orală, încă de la vârste fragede, pentru a proteja generația următoare de complicațiile de ordin stomatologic.

„În zilele noastre, din păcate, consumul de dulciuri în rândul copiilor și adolescenților este din ce în ce mai mare și totul pornește de la mediul înconjurător, care nu îi ajută să facă alegeri sănătoase. De la un bunic drăgăstos sau o bonă care dorește să câștige mai repede simpatia copilului oferindu-i dulciuri, până la strategiile de marketing folosite de anumite lanțuri de supermarket-uri ce poziționează dulciurile și sucurile carbogazoase cu zahăr pe rafturile aflate la o înălțime joasă, ușor accesibile copiilor. Consumul acestora asta are un impact negativ nu doar asupra sănătății generale, dar și asupra sănătății dentare, în special pentru că cei mici nu au deprins încă o igienă orală corectă. Zahărul rămâne astfel pe dinți o perioadă mai îndelungată și dă naștere la probleme precum cariile, eroziunile dentare și placa bacteriană”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Nesupravegherea părinților duce la un cerc vicios

„Pentru că cei mici nu au încă deprinderi corecte de igienă, acest lucru determină ca remanența zaharurilor la suprafața dentară să acționeze și post consum. În cazul în care părintele nu supraveghează ritualul de igienă dentară măcar seara, înainte de culcare, zahărul rămâne pe termen lung pe dinții copiilor. Așa apar cariile, eroziunile chimice date de băuturile carbogazoase, placa bacteriană se înmulțește în voie, hrănită fiind din belșug cu zaharuri, iar copilul intră într-un cerc vicios din care este foarte greu de scăpat. De aceea este extrem de important să aducem copilul la consult periodic, pentru a descoperi problemele cât mai din timp și să nu se ajungă la complicații.

Dacă privim și aspectul sănătății la modul general, aș menționa măcar și procentul de obezitate infantilă din ultimii ani, care este într-un proces de creștere exponențială. Iar acest fapt predispune și la multe boli conjuncte viitorul adult”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Înlocuirea reclamelor la dulciuri cu campanii de conștientizare

„Un factor extrem de nociv este reprezentat de reclamele la dulciuri și sucuri difuzate la ore de vârf pentru audiența generală, când, în viziunea mea, ar fi mult mai utile clipuri care să învețe copiii cum este corect să se spele pe dinți. Și școlile pot juca un rol important în acest circuit al educației primare dentare, organizând campanii de conștientizare a obiceiurilor corecte de igienă dentară și a impactului negativ al consumului de dulciuri asupra dinților.

Dacă ar fi să trag o concluzie, problemele sunt mai ales legate de contextul global în care se agravează reciproc acești factori. Consumul exagerat de dulciuri coroborat cu o igienă deficitară determină apariția problemelor dentare mai rapid și evoluția lor într-un pas mai alert. Informarea corectă a copiilor de la vârstă fragedă și cultivarea unor obiceiuri sănătoase și corecte de igienă fac parte din educația primară dentară și bazele ei se pun, la fel ca în cazul educației la modul general, în primii ani de viață”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).