Connect with us

ADPM Coffee Break

Modelele de top din anii 80. Cine a dominat atunci podiumurile de modă!

Podiumurile de modă arătau complet diferit în anii 80 față de ceea ce vedem astăzi în cadrul fashion show-urilor. Eleganța era un element esențial, iar supermodelele aveau un farmec aparte. Iată cine au fost modelele de tip în acea perioadă.

Publicat

pe

Modelele de top din anii 80. Cine a dominat atunci podiumurile de modă!

Eleganța în stilul personajelor din seriale precum Dallas ori Dinastia era la modă în anii 80. De la Iman și Inès de La Fressange până la Elle Macpherson ori Isabella Rossellini, iată numele care dominau podiumurile fashion la acea vreme.

Inès de La Fressange

Pentru ea, a fost cumva scris în stele să devină supermodel. Mama model argentinian și tatăl broker francez sunt cei de la care a moștenit trăsăturile ce au cucerit lumea. Karl Lagerfeld obișnuia să o asemene cu Coco Chanel. De alfel, Inès a fost pentru o vreme imaginea casei de modă Chanel.

Iman

A fost descoperită de fotograful Peter Beard. Originară din Somalia, Iman era una dintre puținele modele de culoare la acea vreme. Motiv pentru care make up artiștii nu aveau deloc experiență în lucrul cu un ton mai închis al pielii. Iman a reușit să depășească toate barierele și a fost muza unor designeri celebri, precum Thierry Mugler sau Yves Saint Laurent.

Anna Bayle

A fost cunoscută drept primul supermodel al Asiei. A strălucit de-a lungul anilor în prezentări pentru Valentino, Christian Lacroix sau Oscar de la Renta. De asemenea, în numeroase campanii fashion și pe copertele celor mai importante reviste de modă.

Advertisement

Jerry Hall

Era relațiilor dintre supermodele și superstaruri rock a început cu Jerry Hall. De la Bryan Ferry și până la Mick Jagger, modelul a avut la vremea aceea relații zbuciumate și extrem de mediatizate. S-a bucurat de un succes fulminant în lumea modei, fiind în anii 80 una dintre cele mai bine cotate modele.

Katoucha Niane

Născută în Guinea, Katoucha nu a avut deloc o viață ușoară. A fost forțată în exil la o vârstă fragedă, a suferit o circumcizie feminină la doar 9 ani și, mai târziu, a fost obligată să se mărite și să facă un copil la doar 17 ani. A devenit mai târziu muză pentru Yves Saint Laurent și Paco Rabanne, stabilindu-se la Paris și urmând o carieră de succes în modă.

Elle Macpherson

Cu o frumusețe aparte, Elle a început cariera de model cu scopul de a strânge bani pentru manuale de Drept. A devenit însă rapid celebră sub titulatura „The Body”, iar lumea fascinantă a modei s-a dovedit a fi cu adevărat destinul ei.

Cristina Córdula

Cu mult înainte ca Gisele Bündchen și Alessandra Ambrosio să devină celebre, Cristina Córdula era prima frumusețe braziliană ce cucerea lumea modei. Și-a început cariera jucând în reclame în țara natală. Caiera internațională a explodat abia după ce și-a tuns părul scurt, la sugestia unei prietene. Chanel, Christian Dior și Yves Saint Laurent sunt doar câteva dintre casele de modă pentru care a lucrat.

Marpessa Hennink

A fost inițial respinsă de una dintre cele mai apreciate agenții de modele de la acea vreme. Asta nu a făcut-o să se dea bătută, ci a ambiționat-o parcă mai mult. Visa încă din copilărie să devină model. Și lucrul ăsta s-a întâmplat într-un final. Marpessa a ajuns să prezinte pentru Chanel, Azzedie Alaia, Valentino, Christian Lacroix, Kenzo sau Oscar de la Renta.

Advertisement

Dalma Callado

De la Gianfranco Ferre și până la Valentino, Dalma Callado a fost muza celor mai mari designeri în anii 80. A părăsit Brazilia natală la vârsta de 19 ani și a plecat în Franța pentru a-și încerca norocul în modă. Bine a făcut, întrucât cariera ei a fost una înfloritoare. Chanel, Givenchy, Versace sau Yves Saint Laurent sunt parte dintre casele de modă pentru care a lucrat.

Isabella Rossellini

Actriță și model, Isabella Rossellini avea un chip perfect pentru ecran. Și nu e de mirare, întrucât e fiica actriței Ingrid Bergman și a regizorului Roberto Rossellini. Isabella a fost imaginea Lancome timp de 14 ani. A apărut pe copertele tuturor revistelor importante de-a lungul anilor. A jucat de asemenea în filme precum Blue Velvet, Death Becomes Her sau Silver Linings Playbook. În 2018, la 22 de ani după ce i se spusese că e prea bătrână pentru a mai fi imaginea Lancome, a devenit din nou ambasador al brandului.

Brooke Shields

Brooke Shields a avut prima experiență ca model înainte să împlinească 1 an. A jucat atunci într-o reclamă pentru Ivory soap. Descrisă în anii 20 drept întruchiparea Lolitei, s-a bucurat de un succes extraordinar nu doar în lumea modei, ci și în industria filmului.

Carol Alt

CoverGirl, Givenchy, Hanes, Diet Pepsi și General Motors sunt câteva dintre brandurile de top cu care Carol Alt avea contracte de imagine. Și-a încercat norocul și în actorie, jucând în câteva filme și seriale de televiziune.

Farida Khelfa

Avea doar 15 ani când a plecat din familia ei musulmană pentru a descoperi fabulosul Paris. A fost acolo descoperită de fotograful Jean-Paul Goude, care a prezentat-o designerului Azzedine Alaia. Farida Hhelfa devenit una dintre muzele acestuia. Și nu doar pe el l-a cucerit instant, ci și pe Jean Paul Gaultier și Christian Louboutin.

Advertisement

Christie Brinkley

A jucat în videoclipul piesei Uptown Girl a lui Billy Joel, care de altfel i-a devenit apoi chiar soț. Blondă cu ochi albaștri, avea o frumusețe care cucerea indubitabil. Timp de 25 de ani a fost imaginea CoverGirl și a apărut de mai multe ori pe coperta Sports Illustrated Swimsuit Issue.

Gia Carangi

Angelina Jolie a jucat rolul Giei în filmul biografic ce spune povestea vieții acesteia. Gia Carangi a fascinat cu frumusețea ei. Era preferata unor fotografi celebri, precum Richard Avedon, Arthur Elegort say Francesco Scavullo. Viața ei în afara luminii reflectoarelor a fost una extrem de problematică. Consumul de droguri și infectarea cu HIV/SIDA au făcut-o să își piardă foarte devreme viața. Gia este celebrată astăzi drept primul model care a recunoscut public că face parte din comunitatea LGBTQ+.

Paulina Porizkova

Un contract în valoare de 6 milioane de dolari cu Estée Lauder a propulsat-o direct în topul celor mai bine cotate modele ale acelor vremuri. Era cea mai mare sumă plătită vreodată unul model. A realizat de asemenea campanii pentru Chanel, Christian Dior sau Revlon. Spune însă că startul carierei de model a fost un accident. La vârsta de 13 ani, pe când locuia în Suedia, a realizat în joacă un portofoliu. Agenții au ajuns cumva în posesia acelor poze, iar restul este istorie.

Kim Alexis

Era preferata fotografului Richard Avedon. A apărut pe numeroase coperte, dar și în campanii pentru Versace. De asemenea, a fost imaginea brand-ului Revlon.

Janice Dickinson

Spune acum despre ea că a fost primul „supermodel”. Rămâne de văzut dacă este chiar așa sau nu. Totuși, succesul pe care l-a avut în anii 80 este incontestabil. A prezentat și a realizat campanii pentru Giorgio Armani, Valentino sau Oscar de la Renta. Asta chiar dacă inițial a fost refuzată de o agenție, spunându-i-se că are un look „prea exotic și etnic”.

Advertisement

Kelly Emberg

Era iubita lui Rod Stewart. De altfel, cei doi formau unul dintre cele mai iubite cupluri ale anilor 80. Participau la evenimente glam și țineau primele pagini ale publicațiilor internaționale. Kelly a fost descoperită în orașul ei natal, Houston, pe când era majoretă în liceu. De acolo, cariera ei s-a dezvoltat rapid.

Kelly LeBrock

Înainte să joace în filme rpecum The Woman in Red sau Weird Science, a fost unul dintre cele mai bine cotate modele ale anilor 80. Și-a început cariera la New York, unde a atras rapid simpatia fashion editorilor. Christian Dior a adorat-o de asemenea.

Supermodelele anilor 90! Cine domina podiumurile de modă! Lista completă!

Advertisement
Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *