Connect with us

ADPM Health

Ne ajută cu adevărat guma de mestecat să nu avem carii?

Auzim mereu că este indicat să mestecăm gumă fără zahăr pentru a nu avea carii dentare. Este însă total adevărat acest lucru? Ne ajută acest aliment să avem dinți mai sănătoși și poate el înlocui periajul dentar și pasta de dinți?

Publicat

pe

Ne ajută cu adevărat guma de mestecat să nu avem carii?

Medicul stomatolog, Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune cât adevăr se ascunde în spatele acestui enunț și dacă este cazul să apelăm la guma de mestecat ca soluție temporară atunci când nu avem la noi periuța de dinți.

”Caria dentară este una dintre cele mai comune afecțiuni orale și este foarte important să facem tot ce se poate pentru a preveni apariția ei, decât să ajungem să avem nevoie de tratament ulterior. Pe lângă periajul corect și folosirea pastei de dinți, guma de mestecat fără zahăr poate fi un instrument util în lupta împotriva cariilor dentare. Este un instrument la îndemâna oricui, ce contribuie la igienizarea spațiilor interdentare și a dinților, în general, după masă. Totuși, ea nu înlocuiește spălatul pe dinți în totalitate.

Putem folosi acest mijloc de igienizare după masa de prânz, cand nu este neaparat necesar să avem un nou periaj, după cel de dimineață.  Guma de mestecat poate scădea șansa de face carii, prin echilibrarea pH-ului și curățarea suprafețelor dentare, însă este important să folosim gume de mestecat fără zahăr”, spune medicul stomatolog, Sorina Stroe, asistent universitar doctor.

”Guma de mestecat stimulează secreția de salivă
Unul dintre avantajele majore ale gumei fără zahăr este stimularea secreției de salivă. Saliva are un rol esențial în neutralizarea acizilor din cavitatea bucală și în eliminarea particulelor alimentare rămase pe dinți. Atunci când mestecăm gumă, fluxul de salivă crește, ajutând la curățarea eficientă a dinților și la reducerea riscului de apariție a cariilor.

Advertisement

Reduce pH-ul acid care atacă smalțul dinților
Guma de mestecat fără zahăr poate contribui și la procesul de remineralizare a smalțului dentar. Acidul produs în urma consumului de alimente sau băuturi acide poate deteriora smalțul și poate duce la formarea cariilor. Prin stimularea producției de salivă, mestecatul gumei ajută la neutralizarea acidului și la repararea parțială a smalțului, contribuind astfel la menținerea sănătății dentare.

Curăță mecanic dinții
Mestecarea gumei de mestecat fără zahăr are și un efect mecanic de curățare a dinților. Textura produsului ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a reziduurilor alimentare de pe suprafața dinților, având un efect similar cu periajul dentar. Desigur, acest efect nu înlocuiește periajul dentar regulat, dar poate fi o modalitate eficientă de a îmbunătăți igiena orală între periaje.

Soluție în situații de urgență
Guma de mestecat fără zahăr poate fi o alternativă utilă atunci când nu avem posibilitatea imediată de a ne spăla pe dinți după masă. De exemplu, la serviciu sau în călătorii, mestecatul unei gume fără zahăr poate ajuta la eliminarea temporară a mirosului neplăcut din gură și la menținerea unui nivel de igienă orală decent.

Este important să reținem că guma de mestecat nu înlocuiește o igienă orală adecvată, care include periajul dentar regulat, utilizarea dușului bucal și vizitele regulate la dentist. Folosită corect și în contextul unei igiene orale complete, guma de mestecat fără zahăr poate fi un aliat în menținerea sănătății dentare și a unui zâmbet frumos, încheie medicul stomatolog”, Sorina Stroe, asistent universitar doctor (MG Dental).

Cât de des trebuie să schimbăm periuța de dinți. Recomandările medicului stomatolog Sorina Stroe.

Advertisement
Advertisement
Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *