Connect with us

ADPM Health

Ne îmbunătățim gustul dacă ne scoatem măselele de minte?

Extracția molarilor de minte este recomandată de medicii stomatologi din mai multe considerente de ordin medical și estetic. Un efect pozitiv ar fi și că ne îmbunătățim gustul după ce scoatem aceste măsele. Cel puțin, așa indică un studiu recent, explicat de medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.

Publicat

pe

Ne îmbunătățim gustul dacă ne scoatem măselele de minte? Explicația medicului stomatolog Sorina Stroe!

”Extracția măselelor de minte nu este deloc plăcută pentru pacient, dar aduce mai multe beneficii, inclusiv la nivelul papilelor gustative. Un studiu publicat în jurnalul Chemical Senses arată că pacienții cărora le-au fost extrași molarii de minte au beneficiat de o senzație sporită a gustului la mulți ani după intervenție.

S-a urmărit, astfel, evoluția, pe parcursul a 20 de ani, a senzației de gust la mai multe loturi de pacienți care suferiseră sau nu extracții de molari de minte. Concluzia acestor cercetări arată că, la un procent mic dintre cei care își scoseseră molarii de minte, senzația gustativă era superioară comparativ cu a celor care nu efectuaseră această procedură, la mai bine de 10 ani după intervenție.

Nu se cunoaște exact motivul, însă o anumită teorie susține că, deși extracția poate leza pe moment nervii adiacenți și se produce o scădere a gustului, pe termen lung, îl recăpătăm la o intensitate superioară celei de dinainte de extracție, pe fondul unui fenomen de „sensibilizare” a întregii cavități orale”, spune Sorina Stroe, asistent universitar doctor (MG Dental).

De ce este bine să scoatem măselele de minte

„Molarii de minte apar ultimii pe arcadă în spațiul disponibil rămas în funcție de volumul celorlalți dinți și de dimensiunile bazelor osoase (maxilare). De multe ori, neavând spațiu suficient pentru a putea ocupa poziția corectă pe arcadă, aceștia fac mai mult rău decât bine. Exercită presiune asupra dinților vecini și chiar a celor aflați la distanță, putându-se ajunge până la permutări nedorite ale poziției dinților. Vorbesc aici despre așa-zisa „strâmbare” a danturii. De asemenea, pentru că se află de multe ori în zone în care ajungem cu greu cu periuța de dinți, ei se cariază sau favorizează apariția pungilor parodontale. Acestea ar fi câteva dintre motivele pentru care molarii de minte ajung în foarte multe cazuri să fie scoși”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Advertisement
Advertisement
Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *