Connect with us

Cinenews

„Octav” selectat in competitia Festivalului International de Film de la Beijing

„Octav” a fost selectat in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Beijing, fiind singurul film romanesc aflat pe lista nominalizatilor pentru Tiantan Awards, de anul acesta.

Publicat

pe

Cea de-a opta editie a evenimentului va avea loc in perioada 15 – 22 aprilie 2018 in China. Organizatorii au facut publica lista scurta de 15 filme care au intrat in cursa pentru cele 10 premii ale festivalului. Printre ele se numara si lung-metrajul romanesc regizat de Serge Ioan Celebidachi.

„Suntem extrem de onorati pentru aceasta nominalizare. Asteptam cu nerabdare mijlocul lunii aprilie pentru a simti feedback-ul pe care filmul nostru il va primi de la publicul chinez”, a declarat producatoarea filmului, Adela Vrinceanu-Celebidachi.

Cele 15 filme au fost selectate dintr-un total de 659 filme inscrise, din 71 de tari, de pe 6 continente. Presedintele juriului care va alege castigatorii pentru 10 categorii ale premiilor Tiantan Award, este celebrul regizor Wong Kar-wai („My Blueberry Nights”, 2007, cu Jude Law, Natalie Portman si Rachel Weisz). Alaturi de acesta vor juriza si Rob Cohen, Duan Yihong, Jan A. P. Kaczmarek, Calin Peter Netzer, Ruben Östlund si Shu Qi.

Alaturi de „Octav”, pe lista filmelor care vor concura pentru cele 10 categorii ale premiilor se afla pelicule din alte 11 tari, conform siteului oficial al festivalului.

Filmul „Octav” spune povestea lui Octav (Marcel Iures), un barbat in varsta, care se reintoarce la conacul copilariei sale aflat undeva in zona rurala a Romaniei, cu dorinta de a-l vinde. Ajuns aici, dupa o absenta de zeci de ani, o fetita ce-i pare cunoscuta il poarta intr-o calatorie minunata in timp, inapoi la anii copilariei sale pentru a-l ajuta sa-si redescopere bucuria de a trai. Pelicula „Octav” transpune o serie de imagini calde si poetice despre Romania si reprezinta o noua modalitate de promovare a cinematografiei romanesti in mediul cinematografic international.

OCTAV, cel mai vizionat film românesc la cinema în primul weekend de anul acesta

Lung-metrajul „Octav”, este o coproductie Romania — Marea Britanie, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. El a primit de la lansare numeroase premii si nominalizari internationale la festivaluri din India, Canada sau Egipt. In Romania, a primit Premiul Publicului, pentru cei mai multi spectatori in cinema, la Premiile GOPO 2018.