Connect with us

ADPM Health

Pasta de dinți neagră, noul trend. Este însă recomandată de medicii stomatologi?

Pasta de dinți neagră, ce conține cărbune activ, este din ce în ce mai promovată în ultima perioadă, ca fiind cea care albește dinții și îi lasă curați și strălucitori, unii consumatori considerând că este suficientă pentru a nu mai trece pe la cabinetul stomatologic. Este acest produs îndeajuns de eficient pentru a nu mai fi nevoie de controlul și intervenția medicului dentist? Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, răspunde la toate aceste întrebări.

Publicat

pe

Pasta de dinți neagră, noul trend. Este însă recomandată de medicii stomatologi?

„În ultima perioadă, observ un curent din ce în ce mai pregnant de promovare a pastelor de dinți pe bază de cărbune activ. Se tot spune că aceste produse sunt extrem de eficiente în albirea dentară. Eu vă propun să vedem argumentele pro și contra acestor paste de dinți, după care vă invit să luați o decizie, însă una în cunoștință de cauză”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Albesc într-adevăr dinții pastele pe bază de cărbune activ?

„Pastele de dinți cu cărbune activ albesc într-adevăr dinții? Oarecum da. De ce oarecum? Pentru că efectul lor de albire constă în faptul că, fiind abrazive prin compoziția lor de cărbune activ, pot curăța petele provenite din consumul constant de cafea, ceai, produse pe bază de tutun, coloranți alimentari, suplimente alimentare de tipul celor pe bază de fier, etc. Este însă impropriu spus că ele vor “albi” dinții, întrucât albirea dentară este un proces chimic, oferit de o substanță în compoziția căreia elementul cheie este agentul de albire, peroxidul de hidrogen în diverse concentrații, în funcție de utilizarea lui. Deci nu putem vorbi de o albire generată de cărbunele din această pastă de dinți”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Pasta de dinți neagră are efecte adverse?

„Pasta de dinți cu cărbune activ are efecte nedorite, da. Prin faptul că este abraziv, cărbunele utilizat în mod constant ne va toci smalțul și astfel vom ajunge să suferim de sensibilitate dentară”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Este bine să folosim pe termen lung pastele de dinți cu cărbune activ?

„Răspunsul meu este nu! E de preferat ca, de câte ori simțim că suntem nemulțumiți de aspectul dinților noștri sau de culoarea lor, să ne prezentăm la un consult la medicul dentist și împreună să evaluăm opțiunile sigure pe care le avem la îndemână. Inclusiv dacă vrem dinți mai albi. Îi obținem după curățarea profesională din cabinet și după procesul de albire profesional realizat doar de un medic stomatolog, fără riscurile pe care le-am putea dacă facem acest lucru acasă, cu produse din comerț. Este indicat ca medicul stomatolog să fie cel care se ocupă de orice înseamnă procese de curățare, întreținere, schimbare estetică și tratare a dinților noștri. Fă echipă cu medicul dentist și programează un consult de câte ori simți nevoia sau ai pur și simplu o întrebare!”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Ce este pasta de dinți neagră

Pasta de dinți neagră are, de obicei, în compoziție cărbune activ sau alte ingrediente precum argila neagră, bicarbonat de sodiu și uleiuri esențiale. Aceste ingrediente pot avea anumite proprietăți de albire, absorbție a impurităților și de curățare a dinților și gingiilor. Totuși, trebuie menționat că efectele acestor ingrediente pot varia, iar revendicările legate de albirea dinților trebuie să fie susținute de dovezi științifice solide.

Conform specialiștilor, este important să consultați un medic dentist înainte de a începe utilizarea pastei de dinți neagră sau a oricăror alte produse de igienă orală neconvenționale. De asemenea, trebuie să verificați atent lista de ingrediente pentru a vă asigura că produsul nu conține substanțe care ar putea provoca reacții alergice sau alte efecte adverse.

În general, alegerea unei paste de dinți ar trebui să fie făcută în funcție de nevoile și preferințele individuale, iar sfatul unui profesionist în domeniul stomatologiei poate ajuta în luarea unei decizii informate.