Connect with us

ADPM Health

Pătează apa de gură dinții? Cât de recomandată este de medicii stomatologi?

Apa de gură este folosită de oameni pentru a menține respirația proaspătă și pentru a elimina diferite bacterii periculoase din cavitatea orală. Utilizarea ei vine însă cu o serie de beneficii și dezavantaje. Aflăm de la medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, care sunt acestea și cum este recomandat să o folosim pentru a nu o transforma în ceva dăunător.

Publicat

pe

Pătează apa de gură dinții? Cât de recomandată este de medicii stomatologi?

„În primul rând, trebuie știut faptul că apa de gură nu înlocuiește periajul în niciun fel, ci doar vine să-l completeze”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Dezinfectează zonele greu accesibile din cavitatea orală

„Un prim beneficiu al apei de gură este acela că ea ajunge în locuri greu de abordat cu periuța dentară, dezinfectând astfel zona respectivă. Știm cu toții că periuța de dinți, oricât de performantă ar fi, nu poate curăța eficient toate suprafețele dentare. Atunci apa de gură, folosită în completarea periajului corect realizat, reprezintă un pas important în rutina de îngrijire a dinților”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ne poate salva de respirația urât mirositoare

„Pentru cei ce suferă de halitoză (respirație urât mirositoare), apa de gură poate fi de un real ajutor, diminuând disconfortul social trăit de acești pacienți. Atenție însă! Nu întotdeauna respirația urât mirositoare are ca sursă cavitatea orală. Uneori cauza poate porni din tractul digestiv”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Beneficiile fluorului și ale clorhexidinei

„Clorhexidina, unul din cei mai cunoscuți dezinfectanți de uz dentar, are ca efect și reducerea cantității de placă bacteriană depusă și implicit a tartrului. Ca efect benefic menționez aici reducerea incidenței gingivitei, atunci când folosirea apei de gură este acompaniată de obiceiuri corecte de igiena dentară. De asemenea, multe ape de gură conțin fluor, care remineralizează smalțul dentar, scâzand astfel prevalența cariilor”, adaugă medicul stomatolog.

Dezavantajele apei de gură:

Pătează dinții

„Cei mai buni dezinfectanți de uz dentar, de genul clorhexidinei, și, mai ales, combinații ale lor în timp, folosiți neîntrerupt, pătează dinții! Sigur că petele se curăță foarte ușor printr-o ședință de igienizare, dar sunt inestetice între timp”, spune Sorina Stroe.

Elimină și bacteriile folositoare

“Un alt aspect extrem de important este că în cavitatea orală se află multe bacterii, bune și rele. În cazul unui pacient sănătos, aceste bacterii trăiesc într-un echilibru ce întreține starea de sănătate a acestuia. Acele ape de gură care promit că distrug 99.99% din bacterii de fapt nu ajută deloc, ci mai degrabă încurcă. Asta pentru că așa cum le distrug pe cele rele, le vor distruge și pe cele bune, cu roluri importante în diverse funcții”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Folosim sau nu apa de gură?

„Ca în multe alte domenii, important este echilibrul și măsura. De aceea e bine să folosim cu pauze apa de gură, conform unei scheme stabilite împreună cu medicul stomatolog. Evitați apele de gură cu alcool care usucă mucoasele, creând o senzație neplăcută. Și, închei ca întotdeauna, spunând că o igienă corectă e unul din ingredientele cele mai importante pentru o bună sănătate orală, asociat cu vizitele regulate la dentist”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum ajung să își piardă dinții persoanele obeze