ADPM Health
Pierzi implanturile dentare dacă nu te speli pe dinți și nu mergi la stomatolog?
Implanturile dentare reprezintă soluții moderne și eficiente pentru înlocuirea dinților pierduți, însă e important să știm că durata lor de viață depinde foarte mult de o igienă orală riguroasă și de vizitele regulate la stomatolog. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică de ce lipsa unei îngrijiri adecvate poate duce la complicații grave, inclusiv pierderea implanturilor.
Pierzi implanturile dentare dacă nu te speli pe dinți și nu mergi la stomatolog?
„Un mit frecvent întâlnit este acela că implanturile dentare nu necesită îngrijire la fel ca dinții naturali. Nimic mai fals! În mod greșit, mulți pacienți cred că odată ce au pierdut un dinte și l-au înlocuit cu un implant, nu mai trebuie să-și facă griji cu privire la igiena orală”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Implanturile dentare, la fel ca dinții naturali, sunt supuse la acumularea plăcii bacteriene și a tartrului, iar, dacă nu sunt îngrijite corespunzător, riscurile apariției infecțiilor și a complicațiilor cresc semnificativ.
„Spre deosebire de dinții naturali, implanturile nu au propriocepție – acel sistem de „alarmă” natural format din ligamentele periodontale care semnalează problemele prin durere sau inflamație. Asta înseamnă că simptomele, cum ar fi durerea sau edemul, apar mult mai târziu în cazul implanturilor, ceea ce poate duce la agravarea problemelor fără ca pacientul să fie conștient,” adaugă Dr. Sorina Stroe (MG Dental).
De ce se acumulează mai multe resturi alimentare în jurul implantului
Un aspect de care trebuie să ținem cont este acela că implanturile sunt mai susceptibile la acumularea de resturi alimentare și bacterii.
„Un dinte natural, în special un molar, este susținut de trei rădăcini care oferă o suprafață de sprijin mai mare și mai variată. În cazul unui implant, deși încercăm să imităm forma naturală a dintelui, acesta are o singură rădăcină – implantul propriu-zis. Acest lucru face ca alimentele și bacteriile să se acumuleze mai ușor în jurul implanturilor, creând un mediu propice pentru formarea plăcii bacteriene și, ulterior, a tartrului.
Un alt risc este că pacienții pot intra într-un cerc vicios: din cauza inflamației gingiilor, care cauzează sângerare, pacienții tind să evite periajul pentru a nu agrava problema. Un astfel de comportament nu face decât să înrăutățească situația, ducând la avansarea gingivitei și, în final, la pierderea suportului osos,” explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce riscăm dacă neglijăm controalele periodice la dentist
Controalele stomatologice regulate sunt esențiale pentru menținerea sănătății implanturilor. Gingivita netratată și acumularea plăcii bacteriene pot evolua rapid, provocând pierderea osului care susține implantul.
„Dacă gingivita nu este tratată la timp, pacientul va începe să piardă din suportul osos al implantului, ceea ce poate duce inevitabil la pierderea acestuia. Un consult stomatologic periodic ne ajută să depistăm aceste probleme în stadii incipiente, înainte să devină ireversibile,” subliniază Dr. Sorina Stroe (MG Dental).
Succesul pe termen lung al implanturilor dentare depinde direct de îngrijirea orală zilnică și de controalele stomatologice regulate.
„Deși implanturile nu se pot caria, așa cum se înrâmplă cu dinții naturali, riscurile asociate infecțiilor și pierderii suportului osos sunt reale și grave dacă nu sunt tratate la timp. Nu este mai ușor să ne spălăm corect și riguros pe dinți decât să ajungem să pierdem implanturile?”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.