ADPM Health
Porți aparat dentar? Ce e recomandat să mănânci și de ce să te ferești!
Atunci când porți aparat dentar, e esențial să ai grijă la alimentele pe care le consumi. Alegerile corecte nu doar că te ajută să eviți disconfortul, dar previn și eventualele deteriorări ale aparatului. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune ce e recomandat să mâncăm și ce nu în perioada unui tratament ortodontic.
Porți aparat dentar? Ce e recomandat să mănânci și de ce să te ferești!
„Tratamentul ortodontic aduce pe cât de multe satisfacții și beneficii, pe atât de multe provocări și schimbări. Acestea pornesc de la obiceiurile zilnice, rutina de igienă orală și până la dieta pe care o urmăm. Sigur că ne vor lipsi caramelele și popcornul, dar putem, privind partea plină a paharului, să ne bucurăm că abordăm o dietă mai sănătoasă. Acest lucru nu ne poate aduce decât beneficii în timp”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Alimente moi în primele săptămâni
„Este important să înțelegem că totul este un proces de adaptare și că, ușor-ușor, lucrurile vor intra pe un făgaș normal, iar noi vom ajunge să ne simțim confortabil cu noul stil de viață, unul mai sănătos. În primele zile sau chiar săptămâni, în funcție de capacitatea noastră de adaptare la nou, vom consuma preponderent alimente de consistență moale. Printre acestea se numără supele, pastele, omletele, terciul de ovăz, legumele la abur, piureurile, brânza, bananele, iaurtul și înghețata. Parcă nici nu mai pare atât de greu, nu-i așa?”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental)
Când începem să consumăm alimente solide?
„Următorul pas este să reintroducem în dietă carnea și pâinea, însă cu o atenție sporită, având în vedere duritatea acestora. Este esențial să fim precauți pentru a evita orice disconfort sau complicație.
În ceea ce privește alimentele periculoase, cum ar fi bomboanele, caramelele, popcornul, blatul de pizza, porumbul, nucile și merele (mușcate direct; tăiate în bucăți mici nu prezintă probleme), este recomandat să le evităm pe cât posibil. Acestea pot provoca diverse complicații care ne vor trimite înapoi la ortodont și, în plus, pot fi foarte inconfortabile”, mai spune Dr. Sorina Stroe.
Cum ne spălăm dinții când avem aparat?
„Adaptarea la noul stil de viață necesită pași mici și răbdare. Asemenea bebelușilor care învață să mănânce, vom începe cu bucăți mici de mâncare când purtăm aparat dentar. Vom mesteca încet și vom consuma cantități moderate. Igiena orală este, ca întotdeauna, deosebit de importantă.
Utilizarea mijloacelor auxiliare de igienă orală (ex: dușul bucal sau periuțele interdentare) este esențială pentru menținerea sănătății dentare pe durata tratamentului ortodontic. De asemenea, vizitele regulate la medicul stomatolog sunt necesare pentru monitorizarea constantă a progresului și realizarea ajustărilor necesare pentru un tratament eficient și confortabil”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.