Connect with us

Evenimente

România, de patru ori aur la Campionatele Europene de Canotaj

O nouă reușită spectaculoasă pentru canotorii români! Sportivii se întorc de la Campionatele Europene, ce au avut loc la Szeged, Ungaria, cu opt medalii, dintre care patru de aur, două de argint și două de bronz. În urma acestei performanțe, România se clasează pe locul 2 pe națiuni, după Marea Britanie.

Publicat

pe

Lotul de Seniori ai Federației Române de Canotaj a participat la Campionatele Europene de la Szeged cu 13 echipaje și un număr total de 36 de sportivi.

La finalele desfășurate sâmbătă și duminică, 27 și 28 aprilie 2024, România a urcat de opt ori pe podium.

Prima medalie de aur a fost câștigată de Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen în finala probei de dublu vâsle feminin categorie ușoară (LW2x). Sportivele au dominat încă de la început cursa, pe care au încheiat-o cu un timp de 07:29.63, în fața echipajelor din Grecia și Italia. Aceasta este prima medalie pe care Ionela și Gianina, duble campioane mondiale, în 2017 și 2018, au câștigat-o împreună la un campionat european.

A doua medalie de aur a fost câștigată de echipajul format din Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel, la proba de dublu rame feminin (W2-). Sportivele au condus cursa detașat încă de la început și au câștigat-o cu un timp de 07:52.05. Podiumul a fost completat de echipajele din Grecia și Croația.

Tot o medalie de aur au câștigat și sportivii din echipajul de dublu vâsle masculin (M2x), Andrei Cornea și Marian Enache. Băieții au condus detașat cursa încă de la start și au reușit să aducă singura medalie de aur la masculin pentru țara noastră de la aceste Campionate Europene. Ei au încheiat concursul timpul de 06:44.55, înaintea echipajelor din Spania și Germania.

A patra medalie de aur pentru România a fost câștigată în ultima finală, la „proba regină” a canotajului, cea de 8+1 feminin (W8+). Echipajul compus din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a încheiat o cursă excelentă cu timpul de 06:32.00 și s-a clasat pe prima poziție, depășind echipajele din Marea Britanie și Italia.

Echipajul de patru rame feminin (W4-), Mădălina Bereş, Maria Lehaci, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş, a cucerit medalia de argint. Cele patru sportive au făcut o cursă foarte bună, însă finișul în forță al echipei din Marea Britanie le-a adus pe locul 2 pe ultimii 500 de metri, iar timpul final a fost de 06:55.47. Podiumul a fost completat de echipajul Olandei.

Tot o medalie de argint au câștigat și sportivii din barca de dublu rame masculin (M2-). Florin Arteni și Florin Lehaci au făcut o cursă echilibrată, cu un finish foarte bun, și au reușit să se claseze pe locul secund cu un timp de 07:03.88. Pe locurile 1 și 3 s-au clasat echipajele din Marea Britanie, respectiv Elveția.

O medalie de bronz au câștigat sportivii din echipajul masculin de 8+1 (M8+). Mihăiță Țigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Semciuc, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci și Adrian Munteanu au avut parte de o cursă la intensitate maximă și au urcat pe a treia treaptă a podiumului. Schimbarea de culoar a oferit un avantaj echipajului din Germania, care a câștigat astfel argintul, la o distanță de timp de doar 1.12 față de sportivii români. Prima treaptă a podiumului a fost ocupată de sportivii din Marea Britanie.

A doua medalie de bronz a venit în proba de dublu vâsle feminin (W2x). Simona Radiș și Ancuța Bodnar au făcut o cursă echilibrată de la început până la finish, dar au fost întrecute de reprezentantele Norvegiei și Lituaniei, ocupantele primelor două poziții pe podium. Timpul cu care sportivele noastre au terminat cursa a fost 07:43.66.

Echipajul de patru rame masculin (M4-), compus din Andrei Mândrilă, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Ciprian Tudosă, s-a clasat pe locul 4 în finala desfășurată duminică. Tot pe locul 4 s-a clasat și Andrada Moroșanu în proba de schif simplu (W1x).

În finala probei de patru vâsle masculin (M4x), Cristian Nicoară, Bogdan Băitoc, Florin Horodişteanu şi Ioan Prundeanu s-au clasat pe locul 5.

La patru vâsle feminin (W4x), Mariana Dumitru, Emanuela Ciotău, Alexandra Ungureanu şi Mădălina Moroşan au ocupat locul 6 în finală.

Mihai Chiruță s-a clasat pe locul 1 în Finala B a probei M1X. El ocupă astfel poziția 7 în clasamentul general.

„Cu bucurie și mândrie, îi felicit pe canotorii români pentru performanțele lor extraordinare la Campionatele Europene de la Szeged. Efortul, dedicarea și determinarea lor au fost ca de fiecare dată remarcabile, aducând României 8 medalii: 4 de aur, 2 de argint și 2 de bronz. Competiția a avut un nivel foarte ridicat și a reprezentat practic primul lor „test” din acest an, înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris. Obiectivul a fost acela de a vedea care sunt punctele forte și unde mai trebuie lucrat, astfel ca evoluția lor să fie cât mai bună la Paris. Sportivii au dat tot ce au avut mai bun și au făcut curse foarte bune. Totodată, au învățat din greșeli acolo unde a fost cazul și sunt mai determinați ca niciodată să devină și mai buni până la Jocurile Olimpice. Îi felicit încă o dată! Aceste rezultate nu ar fi fost însă posibile fără susținerea antrenorilor, a echipei medicale, a staff-ului tehnic, a partenerilor Federației Române de Canotaj, a cluburilor sportive și a tuturor celor implicați în pregătirea sportivilor. Mă bucur enorm că România continuă să strălucească pe plan internațional în canotaj. Felicitări tuturor pentru aceste realizări remarcabile!”, declară Elisabeta Lipă, Președintele Agenției Naționale pentru Sport.

OMV Petrom devine partener principal al Federației Române de Canotaj (FRC)