Connect with us

Cinenews

Sieranevada este cel mai premiat film românesc al anului

Marele câștigător al ediției din anul acesta a Galei Premiilor Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) a fost filmul „Sieranevada” regizat de Cristi Puiu.

Publicat

pe

Sieranevada este cel mai premiat film românesc al anului

„Sieranevada” a fost recompensat cu Marele Premiu și Trofeul UCIN, precum și premiul pentru regie și scenariu (acordat lui Cristi Puiu), premiul pentru rol secundar feminin (acordat Anei Ciontea, în rolul Ofeliei), premiul pentru rol secundar masculin (acordat postmortem lui Sorin Medeleni, în rolul lui Toni), și premiul pentru interpretare feminină (acordat Danei Dogaru, în rolul Nușei). Tot în cadrul Premiilor UCIN, Cristi Puiu a primit pentru „Sieranevada” Premiul Asociației Criticilor.

Pe 6 aprilie 2017, regizorul Cristi Puiu a primit din partea fondatorilor Lucca Film Festival & Europa Cinema (LFFEC) premiul pentru întreaga carieră. Cristi Puiu a fost desemnat preşedintele juriului celei de-a VIII-a ediții a festivalului, care s-a desfășurat în perioada 2-9 aprilie 2017, în orașele Lucca și Viareggio din Toscana, Italia. Cu o selecție riguroasă, care surprinde pluralitatea de perspective și stiluri ale cinemaului de autor, LFFEC este unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din Italia, atât pentru filmele prezentate în competițiile de lung și scurtmetraj, cât și pentru invitații săi, la fiecare ediție participând nume dintre cele mai importante ale cinematografiei, precum David Lynch, David Cronenberg, Jeremy Irons, Terry Gilliam, Alfonso Cuarón, John Boorman, Peter Greenaway, Abel Ferrara sau Paolo Sorrentino.

La ediția de anul acesta, alături de Cristi Puiu, au participat Oliver Stone, Aki Kaurismaki, Olivier Assayas, Giada Colagrande, Valeria Golino, Sergio Castellitto, Bruno Monsaingeon, Willem Dafoe și Julien Temple. Printre acțiunile omagiale dedicate invitaților, s-a numărat și prima retrospectivă integrală în Italia a filmelor lui Cristi Puiu. Retrospectiva s-a încheiat pe 6 aprilie 2017, cu proiecția lungmetrajului „Sieranevada”, la sfârșitul căreia cineastul român a purtat o discuție cu publicul, moderată de criticul de film Francesco Saverio Marzaduri.

Recent, Cristi Puiu a prezidat și juriul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Sofia, desfășurată în perioada 9-19 martie 2017, după ce a fost oaspetele de onoare al celei de-a XXVIII-a ediții a Festivalului de Film de la Trieste (TFF), desfășurat în perioada 20-29 ianuarie 2017.

Advertisement

La Trieste, după proiecția filmului „Sieranevada”, cineastul român a susținut un masterclass, moderat de regizorul Thanos Anastopoulos, și a primit de la organizatorii TFF Premiul Inițiativei Central Europene. Premiul ICE i-a fost decernat cineastului Cristi Puiu pentru „profunizimea de spirit cu care a portretizat România contemporană în întreaga sa operă și denunțarea celor mai controversate și tulburătoare aspecte ale acesteia”.

„Sieranevada”, de Cristi Puiu, a fost marele câştigător al celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, eveniment care a avut loc pe 21 martie 2017, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Nominalizat la 13 categorii, „Sieranevada” a obținut 6 trofee: cel mai bun montaj (Letiţia Ştefănescu și Ciprian Cimpoi), cea mai bună actriță într-un rol secundar (Ana Ciontea, în rolul Tanti Ofelia), cea mai bună actriță într-un rol principal (Dana Dogaru, în rolul Nușa), cel mai bun scenariu (Cristi Puiu), cel mai bun regizor (Cristi Puiu) și cel mai bun film.

La primirea premiilor pentru scenariu, regie și cel mai bun film, Cristi Puiu le-a mulțumit soției și fiicelor sale, pentru șansa de a fi lăsat să creeze, lui Lucian Pintilie, pentru încurajările primite de la acesta la începutul carierei, producătorilor, actorilor, echipei, precum și tuturor celor care l-au ajutat la realizarea filmului, dedicându-i premiul pentru regie actorului Sorin Medeleni, stins din viață înainte de lansarea filmului.

. جلسه نمایش فیلم SieraNevada نویسنده ، کارگردان : Cristi Puiu بازیگران : Mimi Brănescu , Dana Dogaru , Sorin Medeleni , Ana Ciontea , Bogdan Dumitrache ژانر : درام _کمدی امتیاز : IMDB : 7.8/10 Guardian : 3/5 Rotten Tomattoes : 94% جوایز :  نامزد نخل طلایی در فستیوال کن ۲۰۱۶ سال تولید : ۲۰۱۶_ رومانی ، فرانسه مدت زمان فیلم : ۱۷۳ دقیقه چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت ، ساعت ۱۷:۰۰ ، تالار مطهری 🔻 همراه با جلسه نقد و بررسی فیلم با حضور منتقد فیلم؛ آقای مجید اسلامی @majid_eslamii 🔹تهیه بلیط ۱۵ دقیقه قبل از پخش فیلم #sieranevada #CristiPuiu #انجمن_فیلم_دانشگاه_علوم_پزشکی_شیراز

A post shared by انجمن فيلم علوم پزشكي شيراز (@anjomanfilm) on


Cristi Puiu i-a dedicat actorului Sorin Medeleni și premiul pentru cel mai bun film câștigat în seara precedentă, pe 20 martie 2017, la Teatrul Odeon din București, la cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Radio România Cultural, care anual premiază cele mai importante realizări culturale din România, a acordat distincția cel mai bun film lungmetrajului „Sieranevada” pentru „o atentă, precisă și detaliată chestionare a oamenilor și a legăturilor dintre ei, și pentru rafinarea și reinventarea realismului cinematografic”.

Advertisement
Advertisement
Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *