Connect with us

ADPM Health

Studiu: 50% mai multe șanse de căsătorie după operația de micșorare a stomacului

Scăderea în greutate în urma operației de micșorare a stomacului aduce beneficii nu doar asupra sănătății persoanelor care se confruntă cu obezitatea, dar și a vieții lor personale. Conform unui studiu realizat de Universitatea din Pittsburgh, celibatarii supraponderali care au reușit să ajungă la o greutate în limite normale, după intervenția chirurgicală, au cu 50% mai multe șanse să își găsească partener de viață și să se căsătorească.

Publicat

pe

Studiu: 50% mai multe șanse de căsătorie după operația de micșorare a stomacului

Studiul a fost realizat, timp de doi ani, pe 1441 de pacienți care au scăpat de kilogramele în plus printr-o astfel de operație, iar peste 50% din cei necăsătoriți și-au găsit în acea perioadă jumătatea cu care s-au căsătorit sau au declarat că intenționează să se căsătorească.

”Rezultatele studiului nu sunt deloc surprinzătoare. Combaterea obezității reprezintă o izbândă pentru orice pacient, indiferent de metoda utilizată. Ajungerea la o greutate normală îndepărtează complicațiile de ordinul sănătății, care pot pune în pericol viața, și oferă, în același timp, o mai mare încredere în propria persoană. Pacienții care au slăbit după operația de mișcorare a stomacului devin mai preocupați să aibă un stil de viață sănătos și devin mai sociabili, mai preocupați de a interacționa cu cei din jur și de a întâlni persoane noi. Se simt mai atrăgători și au mai mult curaj să lege prietenii și relații. Am mulți pacienți care, la controalele de după intervenție, îmi povestesc că viața lor a avut o turnură neașteptată și că se simt acum fericiți, au o relație sentimentală care le oferă echilibru și mulți chiar s-au căsătorit. Întotdeauna a fi sănătos și a te simți bine în pielea ta atrage numai lucruri bune în viața ta”, declară Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității.

Conform medicului Mihai Ionescu, obezitatea vine la pachet cu multe afecțiuni, unele ce pun chiar în pericol viața, precum mai multe tipuri de cancer, diabetul de tip 2, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Tocmai de aceea, pacienții care se încadrează în această categorie au nevoie să reducă rapid din surplusul de kilograme ori prin dietă și sport, ori apelând la chirurgia obezității.

”Multor persoane care suferă de obezitate le este greu să piardă în greutate și să mențină greutatea doar cu dietă și exerciții fizice. Conform rapoartelor din industrie, fără intervenție chirurgicală, pierderea în greutate pe termen lung este aproape imposibilă pentru cei afectați de obezitate severă. Studiile arată că dieta și exercițiile fizice au succes limitat pe termen lung în cazul lor. Chirurgia obezității este eficientă în menținerea scăderii în greutate pe termen lung, în parte, deoarece aceste proceduri modifică răspunsurile naturale ale organismului la dietă, ceea ce face ca scăderea în greutate să fie atât de dificilă.

Operația de micșorare a stomacului este recomandată drept soluție eficientă persoanelor obeze cu sau fara boli asociate. În aceste cazuri, eliminarea kilogramelor în plus nu reprezintă un moft, ci este o reală necesitate pentru a minimiza pe cât posibil, rapid, efectele nedorite ale obezității asupra sănătății, complicații de ordin medical care pot duce, în timp, până la deces.

Atunci când se hotărăsc să apeleze la acest intervenția de micșorare a stomacului, este foarte important să se informeze mult înainte, să aleagă un medic chirurg cu experiență, care să le explice foarte clar, pe înțelesul lor, beneficiile și riscurile acestei operații. Un medic ce poate dovedi rezultate notabile în domeniu și care îi poate susține pe tot acest drum deloc ușor. Pentru că aici nu vorbim exclusiv de o operație, ci despre tot ceea ce se întâmplă înainte, în timpul și după operație. Aici intervine și titulatura de medic de excelență în chirurgia obezității, pe care puțini medici o dețin”, explică Dr. Mihai Ionescu, medic de excelență în chirurgia obezității.

Denumită Gastric Sleeve, cea mai de succes procedură la acest moment si induce pierderea de greutate prin limitarea consumului de alimente. Prin această procedură, chirurgul îndepărtează aproximativ 75% din stomac, astfel încât noul stomac va avea forma unui tub sau a unei mâneci (sleeve). Stomacul rămas va avea aproximativ 100 ml volum. Candidații pentru gastric sleeve sunt cei cu un indice de masă corporală (IMC) > 40 sau IMC > 35 ce asociază o altă afecțiune cauzată de obezitate, cum ar fi diabetul zaharat de tip II, hipertensiune arterială, sindromul de apnee în somn, artrita severă, astm, hipercolesterolemie și bolile cardiovasculare. Pacienții pot pierde în jurul valorii de 60-100% din greutatea în exces, bineînțeles, și dacă urmează întocmai toate instrucțiunile pe care medicul le stabilește.

Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente el conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al spitalului Medicover București.