Connect with us

ADPM Health

Sunt mezelurile sănătoase? Afirmația Mihaelei Bilic a stârnit revolte pe internet!

Nutriționistul Mihaela Bilic a stârnit o adevărată revoltă în mediul online după ce a postat, pe paginile sale de socializare, un text prin care explica de ce mezelurile sunt, de fapt, o supercarne. Care este adevărul? Sunt mezelurile sănătoase?

Publicat

pe

Sunt mezelurile sănătoase? Afirmația Mihaelei Bilic a stârnit revolte pe internet!

Cu toții știm, în teorie, că mezelurile nu ar fi chiar cele mai sănătoase alimente. Mulți medici și specialiști în nutriție ne recomandă să le evităm pe cât posibil. Asta deoarece conțin o mulțime de ingrediente care, pe termen lung, pot fi nocive pentru sănătate. Mihaela Bilic pare că este însă de o cu totul altă părere. Nutriționistul a stârnit o revoltă în mediul online după ce a susținut că mezelurile sunt, de fapt, „o supercarne”.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Mihaela Bilic (@doctorbilic)

Mihaela Bilic:

„Pastramă, șuncă, salam. Sunt produse pe care le consumăm la micul dejun. Gustoase, concentrate în nutrienti și în calorii, mezelurile sunt de fapt o supercarne. În loc să le apreciem, am ajuns să ne temem de ele. Cine a stricat reputația mezelurilor? Nitriții!

Cine sunt nitriții, ce rol au și care sunt efectele asupra sănătății? Pentru a conserva alimentele și în special carnea, oamenii au folosit diferite metode. Sărare, fierbere, afumare, uscare. Pe lângă sare, de sute de ani s-a folosit salpetru – un nitrat de sodiu care se transformă în nitriți și permite păstrarea calității cărnii.

Nitriții joacă un rol esențial în prepararea mezelurilor.

Împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase pentru sănătate cum ar fi botulismul, salmonela și listeria. Pe lângă siguranța alimentară, nitriții blochează oxidarea cărnii și dau o culoare roz produselor fierte tip șuncă sau parizer. Tot nitriții sunt responsabili de aroma plăcută a mezelurilor și le protejează de râncezire. În Europa utilizarea nitriților este reglementată la o doză maximă de 150 mg nitriți pentru 1kg de produs.

Ce riscuri ridică un consum mare de nitriți? În anumite condiții nitriții se leagă de fierul hemic din carne și formează nitrozamine, compuși cu potențial cancerigen. Studiile medicale au demonstrat legătura dintre consumul de nitriți/ nitrați și riscul de cancer colorectal. În consecință, autoritățile sanitare au recomandat reducerea consumului de nitriți din alimente. Limitarea cantității de carne procesată la 150g/ săptămână și scăderea consumului de carne roșie la 500g/săptămână.

Atenție, mezelurile sunt doar una dintre sursele de nitriți din alimentație. Nitriții se formează natural prin oxidarea azotului sub acțiunea microorganismelor din plante, apă și sol. Cea mai mare concentrație de nitriți o găsim în legumele cu frunze și în rădăcinoase. Ridiche, țelină, morcov, sfeclă, spanac, salată, fasole verde și mazăre. Apa de băut reprezintă 25% din aportul total de nitriți, iar carnea și mezelurile o mică parte. Data viitoare când puneți șunca la colț pentru conținutul de nitriți, gândiți-vă că țelina e la fel de vinovată!”, a scris nutriționistul pe Facebook.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Andrei Rosu (@andreirosu)

Unul dintre oamenii care au criticat public cele spuse de Mihaela Bilic este Andrei Roșu. Sportiv, antreprenor în domeniul alimentației vegane și solist al trupei Gaz pe Foc.

Andrei Roșu:

„Eu v-am zis că aceasta doamna ar trebui internata. Sau, cel puțin, reclamată la colegiul medicilor și oprită din a da sfaturi la tv, radio etc. Degeaba încadreaza OMS mezelurile în grupa 1 de carcinogeni, că vine dna b si ne atrage atenția că nu le apreciem suficient. Apoi vin aici fanii dnei b, care îmi spun că nu am voie sa zic nimic pe tema asta, pentru ca nu sunt doctor. Și că, probabil, ăia de la OMS sunt proști…”