Connect with us

ADPM Health

Top 7 cele mai dăunătoare alimente pentru dinți

Obiceiurile noastre alimentare se reflectă asupra stării generale de sănătate, dar și asupra sănătății dentare. Anumite alimente pot fi dăunătoare pentru dinți din diverse motive, iar efectele negative pot varia în funcție de tipul alimentului, modul de consum și nivelul general de igienă orală. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune de care anume să nu abuzăm și de ce acestea sunt atât de dăunătoare pentru dantură.

Publicat

pe

Top 7 cele mai dăunătoare alimente pentru dinți

„Alimentele și băuturile pe care le consumăm pot avea un impact major asupra sănătății dinților, așa că e important să avem mare grijă la acest aspect.

Există o varietate de motive pentru care anumite alimente pot fi dăunătoare pentru dinți: conțin zahăr, au aciditate și potențialul de a provoca uzură fizică asupra dinților”, spune Dr. Sorina Stroe, medicul detaliind în continuare efectele acestor tipuri de alimente.

Alimente cu zahăr: Consumul excesiv de zahăr poate duce la formarea plăcii bacteriene pe dinți. Bacteriile din placa formată metabolizează zahărul și produc acizi care erodează smalțul dentar, ducând la formarea cariilor.

Alimentele acide: Alimentele și băuturile acide, cum ar fi citricele, sucurile de fructe acidulate, băuturile răcoritoare carbogazoase și oțetul, pot eroda treptat smalțul dinților. Eroziunea acizilor poate subția smalțul și poate duce la sensibilitate dentară sau la apariția decalajelor.

Alimentele lipicioase: Alimentele care sunt lipicioase sau care rămân agățate pe dinți pentru o perioadă mai lungă de timp, cum ar fi bomboanele gumate sau caramelul, pot crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor și a cariilor.

Carbohidrații fermentabili: Carbohidrații fermentabili, cum ar fi pâinea albă, biscuiții și chipsurile, pot fi descompuse în gură de bacterii, rezultând în producția de acizi care erodează smalțul dentar.
Alcoolul: Consumul frecvent și excesiv de alcool poate usca gura, ceea ce poate duce la scăderea producției de salivă. Saliva are un rol important în neutralizarea acizilor și în protejarea smalțului.

Cafeaua și ceaiul: Aceste băuturi pot cauza colorarea dinților și pot contribui la formarea petelor, deoarece conțin substanțe care pot pătrunde în smalțul dentar.

Alimentele tari: Consumul frecvent de alimente dure, cum ar fi gheața, semințele sau nucile, poate duce la fisuri sau crăpături în smalțul dentar.

7 alimente de care să nu abuzăm

Caramele și ciocolată

„Caramelele și ciocolata conțin extrem de mult zahăr și aderă la suprafața dentară, fiind apoi greu de îndepărtat. Mai simplu spus, se lipesc pe dinți și chiar pe suprafețele interdentare. În combinație cu bacteriile din cavitatea orală, zahărul care rămâne o perioadă mai lungă pe dinți se transformă într-un acid care atacă stratul protector al dinților, smalțul, iar astfel apariția cariilor este favorizată. Dacă simțim nevoia de ceva dulce, este de preferat să ne îndreptăm către ciocolata neagră, deoarece ea conține mai puțin zahăr”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Produse de patiserie

„Produsele de patiserie conțin la rândul lor zaharuri și sunt aderente pe suprafața dinților”, adaugă Dr. Sorina Stroe.

Cocktail-uri dulci

„Cocktail-urile dulci reprezintă o combinație nefastă de zahăr și alcool. Consumul repetat al acestor băuturi poate duce la eroziunea în timp al smalțului dinților, favorizând și ele apariția cariilor. În plus, le consumăm de cele mai multe ori reci, cu gheață, ceea ce poate fi o problemă mai ales pentru cei cu sensibilitate dentară. Recomand să bem cât mai rar cu putință astfel de cocktail-uri, iar când o facem să folosim un pai, astfel încât contactul să nu fie direct cu dinții”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Băuturi acidulate

„Băuturile acidulate conțin în marea lor majoritate zahăr, fiind la rândul lor nocive pentru sănătatea dentară. În plus, pH-ul lor acid duce în timp la demineralizarea smalțului. Precursor al cariei, demineralizarea se manifestă ca o erodare a stratului superficial al dintelui, cu apariția unor pete albicioase de textură diferită, mai poroasă, față de textura lucioasă a smalțului natural”, continuă medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Citrice

„Citricele precum lămâile sau portocalele, fie că vorbim despre fructe în sine sau fresh-uri, erodează smalțul dentar atunci când sunt consumate des și în cantități mari. Prin urmare, pot favoriza apariția cariilor”, declară Dr. Sorina Stroe.

Chips-uri

„Chips-urile aderă ușor la suprafața dinților din cauza conținutului ridicat de amidon. La fel ca în cazul zahărului, bacteriile din cavitatea orală transformă în acid acest amidon, ducând la demineralizarea dinților și, în cele din urmă, la apariția cariilor”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Fructe uscate

„Fructele uscate, fie că vorbim despre caise, prune, smochine sau stafide, sunt foarte lipicioase. Ele se lipesc de dinți și îi încarcă cu foarte mult zahăr. Dacă vă place să le consumați, clătiți apoi bine gura cu apă. Recomand totuși fructele proaspete, deoarece conțin mult mai puțin zahăr decât cele uscate”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.