Connect with us

ADPM Health

Totul despre măselele de minte! Cum le îngrijim şi dacă trebuie extrase!

Măselele de minte, cunoscute și sub numele de molari de minte, sunt ultimele măsele permanente care erup în cavitatea orală, de obicei între vârsta de 17 și 25 de ani. Apariția lor creează adesea numeroase neplăceri pentru că poate fi însoţită de un episod inflamator. În plus, ele pot depune presiune pe dinții alăturați și pot duce la înghesuirea acestora. În astfel de condiții, este indicat să apelăm la extracția lor? Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune cum trebuie îngrijiți molarii de minte și dacă este necesar să îi scoatem.

Publicat

pe

Totul despre măselele de minte! Cum le îngrijim şi dacă trebuie extrase!

Ne umflăm și ne doare când erup

„Se întâmplă ca, atunci când erup, să apară un edem (umflătură), de obicei pe jumătate de față. În același timp, simțim o greutate atunci când deschidem gura și o durere difuză greu de localizat. Primul lucru pe care îl facem este să ne prezentăm de urgență la stomatolog. Medicul ne va prescrie antibiotice și antiinflamatoare. Apoi, după încheierea tratamentului, următorul pas este extracția”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Pot strâmba dinții vecini

„Atunci când mergem la consult, și e indicat să facem acest lucru, dentistul poate observa că molarii de minte aflați în erupție îi împing în vreun fel sau altul pe cei vecini, cauzând strâmbarea celorlalți dinți, în special a celor frontali. În acest caz apare necesitatea extracției”, spune Dr. Sorina Stroe.

Sunt mai predispuse la carii

”Dacă măselele de minte erup într-o poziție incorectă sau erup parțial, pot fi mai dificil de curățat, ceea ce poate crește riscul de carii. Măselele de minte se află în partea din spate a gurii, unde uneori este mai dificil să ajungi cu peria de dinți sau ața dentară. Acest lucru poate contribui la acumularea plăcii bacteriene și la creșterea riscului de carii”, spune medicul.

Cum spălăm corect molarii de minte?

„În cazul măselelor de minte, pentru că se află ultimele în spate, pe maxilar sau mandibulă, nu trebuie să deschidem larg gura când ne spălăm pe dinți. Secretul este să întredeschidem doar gura, nu să forțăm. În caz contrar, punem în tensiune ligamentul pterigo mandibular și limităm accesul la partea din spate a cavității orale. Deschidem așadar doar puțin gura și încercăm, pe cât posibil, să periem corect fiecare dintre molarii de minte”, explică Dr. Sorina Stroe (MG Dental).

Facem radiografie când apar măselele de minte?

„Examenul radiologic este necesar atunci când avem de-a face cu molari incluși, care nu au erupt. Având radiografia, vedem exact cum stau lucrurile și pacientul va putea lua mai ușor o decizie privind extracția, bineînțeles la recomadarea medicului”, explică Dr. Sorina Stroe.

Extracția molarilor de minte este complicată

„Molarii de minte ne creează probleme, în sensul că, de cele mai multe ori, suntem nevoiți să îi scoatem. Extracțiile nu sunt deloc simple, în special dacă vorbim despre molarii incluși, cei care nu au erupt și se află încă sub gingie, în os. În astfel de cazuri, vorbim despre extracții complicate realizate de obicei de un medic specialist chirurg. Pe lângă faptul că intervenția în sine este complicată și mai costisitoare, și vindecarea este de obicei de durată și dificilă”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Când nu e nevoie să scoatem măselele de minte?

„Atunci când molarii de minte erup și nu par să creeze presiune pe dinții vecini, trebuie totuși să mergem la medicul dentist la un consult. Dacă acesta constată că totul este în regulă, putem să îi lăsăm în pace, fără ca extracția să fie necesară. Ceea ce ne va da însă bătăi de cap este igienizarea zilnică corespunzătoare. Molarii de minte sunt poziționați astfel încât să ajungem mai greu la ei cu periuța atunci când ne spălăm pe dinți. În consecință, e foarte dificil să îi curățăm corect, astfel că se cariază în cele mai multe dintre cazuri”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Extracția, recomandată dacă purtăm aparat dentar

„Un pacient care urmează un tratament ortodontic va fi, cel mai probabil, nevoit să apeleze la extracția molarilor de minte pentru a evita apariția posibilelor probleme”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.