Connect with us

ADPM Health

Unul din doi adolescenți are carii. Ce greșeli au făcut în copilărie de s-a ajuns aici!

Mai multe studii de specialitate arată că peste jumătate dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani au avut o carie la cel puțin unul dintre dinții permanenți. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică ce greșeli făcute în perioada copilăriei se reflectă în starea de sănătate a dinților permanenți.

Publicat

pe

Unul din doi adolescenți are carii. Ce greșeli au făcut în copilărie de s-a ajuns aici!

„Studii efectuate de cercetătorii din Statele Unite arată că unul din doi adolescenții din zilele noastre se confruntă cu carii la dinții permanenți. Acest lucru este strâns legat, nu doar de stilul de viață, ci și de obiceiurile vicioase deprinse încă din copilărie, perioadă în care foarte multe persoane au încă mentalitatea că nu este nevoie să tratăm dinții de lapte pentru că ei vor cădea oricum. Tocmai pentru că nu îi tratăm, va putea avea impact asupra dentiției definitive. În plus, acest mod de abordare aduce dureri, traume și obiceiuri incorecte în viața copilului, fapte care se vor reflecta și în viața sa adultă”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Consumul de dulciuri crește în fiecare an în rândul copiilor

„Copiii au o preferință naturală pentru gustul dulce, ceea ce poate face ca dulciurile să fie mai atractive pentru ei. În zilele noastre, din păcate, consumul de dulciuri în rândul copiilor și adolescenților este din ce în ce mai mare. De ce se întâmplă asta? Sunt numeroase cauze care pot porni de la un bunic sau o bonă ce dorește simpatia copilului și îi oferă dulciuri și nu îi refuză nicio cerere, și ajung până la strategiile de marketing ale unor lanțuri de supermarketuri. Acestea poziționează dulciurile și sucurile carbogazoase, care conțin zahăr, pe rafturi aflate la o înălțime joasă, ușor accesibile copilului. Dulciurile sunt disponibile peste tot, de la magazine și benzinării până la mașini de vânzare automată și restaurante fast-food.

Prin urmare, cei mici sunt mult mai expuși consumului de dulciuri, foarte plăcute la gust, consum care, în paralel, nu este însoțit de o igienă dentară corespunzătoare. Dacă copiii nu sunt educați cu privire la beneficiile unei alimentații sănătoase și la riscurile consumului excesiv de dulciuri, pot avea tendința să consume în exces aceste alimente.

De ce nu e bine ca cei mici să consume multe dulciuri?

„Copiii, în special la vârste mici, nu au deprinderi corecte de igienă orală. Asta determină ca remanența zaharurilor pe suprafața dentară să acționeze și post consum. Dacă părintele nu supraveghează atent ritualul de igienă dentare măcar seara, înainte de culcare, zahărul rămâne pe termen lung pe dinții copilului. Așa apar cariile, eroziunile chimice date de băuturile carbogazoase, placa bacteriană se înmulțește în voie, hrănită fiind din belșug cu zaharuri, iar copilul intră într-un cerc vicios din care este foarte greu să scape.

Dacă consumul de dulciuri începe în copilărie și continuă excesiv, acesta poate afecta dezvoltarea corectă a dinților și poate duce la probleme dentare pe termen lung.

Dacă privim și din punct de vedere al sănătății la mod general, observăm gradul de obezitate infantilă în creștere exponențială în ultimii ani. Sigur că acest fapt predispune la multe alte boli conjuncte viitorul adult”, continuă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Copiii ar putea învăța de la școală și tv să se spele corect pe dinți

„Consider că ar fi extrem de utile să fie difuzate la TV clipuri care să învețe copiii cum să se spele corect pe dinți, în locul reclamelor la dulciuri și sucuri. De asemenea, școlile pot juca un rol important în acest circuit al educației primare dentare, organizând campanii de conștientizare a obiceiurilor corecte de igienă dentară și a impactului negativ al consumului de dulciuri asupra dinților.

Informarea corectă a copiilor de la vârste fragede și cultivarea unor obiceiuri sănătoase și corecte de igienă fac parte din educația primară dentară, iar bazele ei se pun, ca și în cazul educației la modul general, în primii ani de viață.

Trebuie de asemenea să reținem că acei părinți care nu duc copiii la timp la medic sau care nu merg ei înșiși la medic constituie exemple extrem de nepotrivite pentru copiii lor.

O altă greșeală capitală este ignorarea importanței spălatului pe dinți seara, înainte de culcare, fără să mai consume apoi absolut nimic copilul, în afară de apă. Nu trebuie să ignorăm însă nici axarea pe periajul de dimineață care, deși are mai mult un rol social, este un obicei pe care cei mici trebuie să îl deprindă din primii ani”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.