Connect with us

Evenimente

Prima pistă olimpică de canotaj din România a fost inaugurată în Pantelimon

Prima pistă olimpică de canotaj din România a fost inaugurată pe lacul Lebăda din orașul Pantelimon, cu ocazia Campionatului Balcanic 2023, ediție ce a fost organizată în țara noastră. Pe noua pistă olimpică, ce are 10 culoare și o lungime de 2000 de metri, au concurat peste 300 de sportivi din 9 țări în perioada 16-17 septembrie.

Publicat

pe

Prima pistă olimpică de canotaj din România a fost inaugurată în Pantelimon cu ocazia Campionatului Balcanic 2023

Campionatul Balcanic a fost inaugurat printr-o ceremonie de deschidere ce a avut loc vineri, 15 septembrie, la Centrul Cultural Misionar Familia (fostul Complex Lebăda) din Pantelimon. La evenimentul prezentat de Roxana Macovei au luat cuvântul Elisabeta Lipă, Președintele Agenției Naționale pentru Sport, Marian Ivan, Primarul Orașului Pantelimon, și Dorin Alupei, Secretar General al Campionatului Balcanic.

Tot vineri au avut loc și defilarea țărilor participante, dar și momente artistice puse în scenă de copiii care activează în cadrul Asociației Club Sportiv Orășenesc Viitorul Pantelimon, școlii de dans The New, școlii de dans Boom Boom și Brigitta Gheorghe, semifinalistă a concursului Vocea României.

Campionatul Balcanic a debutat sâmbătă, 16 septembrie, cu o cursă specială în care au concurat 3 echipaje de 8+1, compuse din cele mai apreciate personalități ale canotajului românesc din ultimele decenii. Cursa a fost câștigată de echipajul din care au făcut parte Elisabeta Lipă (Președintele Agenției Naționale pentru Sport), Constanța Burcica, Angela Alupei, Viorica Susanu Chermes, Veronica Cochelea, Rodica Serban Florea, Georgeta Andronache, Doina Ignat și Elena Georgescu.

Pe locul 2 s-a clasat echipajul compus din Elena Oprea, Olguta Onofrei Morar, Rodica Frantu, Florica Popa Silaghi, Camelia Diaconescu Cioinaru, Cornelia Neacsu Firescu, Gina Hodorog Grandori, Silvia Nedelcu și Cati Ecaterina Iane Oancia.

Medalia de bronz a fost câștigată de echipajul compus din Doina Balan Snep, Mariana Trasca Curelea, Titie Taran Iordache, Anisoara Balan Dobre, Chira Stoean Apostol, Viorica Ilica Necula, Adriana Chelariu Bazon, Doina Ciucanu Robu și Ioan Rosescu.

Peste 300 de sportivi din categoriile Juniori I (17-18 ani) şi Juniori II (15-16 ani), s-au întrecut în 22 de probe în cadrul Campionatului Balcanic. Ei au reprezentat Grecia, România, Turcia, Serbia, Croația, Bulgaria, Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina.

15 medalii pentru România

România a încheiat Campionatul Balcanic cu un total de 15 medalii câștigate, dintre care 7 de aur, 3 de argint și 5 de bronz.

Clasamentul pe națiuni după numărul de puncte obținute la Campionatul Balcanic de Canotaj 2023 este următorul:

1. Grecia – 87 de puncte
2. România – 80 de puncte
3. Turcia – 80 de puncte
4. Serbia – 45 de puncte
5. Croația – 38 de puncte
6. Bulgaria – 28 de puncte
7. Macedonia de Nord – 6 puncte
8. Bosnia și Herțegovina – 1 punct

Campionatul Balcanic de Canotaj a fost organizat de Federaţia Română De Canotaj în colaborare cu Primăria Oraşului Pantelimon, Balkan Rowing Association şi Agenția Națională pentru Sport.

„A fost un weekend extraordinar pentru canotajul românesc. Două zile în care generații întregi de canotori și-au văzut visul îndeplinit, acela de a avea în România o pistă olimpică pe care să se poată organiza competiții naționale și internaționale. Sportivii noștri pot în sfârșit să concureze la ei acasă, iar românii se pot bucura pe viu de frumusețea acestui sport pe apă și de emoțiile pe care doar trăind experiența unei competiții le poți înțelege.

Această mare realizare, pista olimpică cu o lungime de 2000 de metri de pe Lacul Lebădă, se datorează parteneriatului dintre Federația Română de Canotaj și Primăria Orașului Pantelimon. Vreau să îi mulțumesc domnului Primar Marian Ivan și întregii sale echipe pentru profesionalismul și seriozitatea de care au dat dovadă. Grație lor, lucrul pentru care mă zbat deja de vreo 30 de ani a devenit realitate într-un singur an. Ei sunt dovada vie a faptului că se poate! Trebuie doar să vrei, nu doar să spui că vrei!

Mă bucur că am inaugurat această pistă împreună cu fostele mele colege, alături de care, pe parcursul anilor, am trăit cele mai mari bucurii și satisfacții în plan sportiv. Mă bucur de asemenea că juniorii au putut concura acasă și că au obținut rezultate foarte bune pentru care îi felicit din suflet! O altă bucurie a fost aceea de a vedea publicul numeros care i-a susținut de pe margine.

Aștept acum cu nerăbdare următoarele competiții organizate la Pantelimon, naționale și internaționale, la care sunt sigură că vom avea un public din ce în ce mai numeros”, declară Elisabeta Lipă, Președintele Agenției Naționale pentru Sport.