Connect with us

Stiri Interne

Verdict final Simona Halep. Cât timp va fi suspendată sportiva!

În urma celor trei zile de audieri în Lausanne, Franța, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis să reducă pedeapsa Simonei Halep, de la 4 ani, la 9 luni. Simona Halep fost parte acuzată în procesul deschis de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) și a încercat să dovedească faptul că nu s-a dopat intenționat, ci că a luat un supliment contaminat. Simona Halep poate reveni astfel pe teren.

Publicat

pe

Verdict final Simona Halep. Cât timp va fi suspendată sportiva!

S-a dat verdictul final în cadrul procesului de dopaj pe care l-a deschis Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) împotriva Simonei Halep. După trei zile de audieri intense, desfășurate la Lausanne, luna trecută, s-a decis micșorarea perioadei de suspendare dictată inițial de ITIA. Mai exact, de la 4 ani, la 9 luni.

Conform surselor Euronews, în cadrul audierilor, fostul antrenor Patrick Mouratoglou, fizioterapeuta Candice Gohier și Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia, ar fi recunoscut că au schimbat suplimentele administrate Simonei Halep cu cele pe bază de colagen. Sportiva a fost depistată pozitiv cu Roxadustat și i s-au găsit șase probe de sânge neconforme în pașaportul biologic.

Anul trecut, în luna iulie, Tribunalul de Arbitraj Sportiv anunțase că Halep a fost suspendată patru ani, punând vina pe aceasta pentru tot ce a consumat ca substanțe interzise, în timp ce românca a susținut că i s-a administrat un supliment de colagen contaminat cu Roxadustat.

”Este foarte clar că a fost o contaminare. Cu trei zile înainte de rezultatul pozitiv la proba de urină, am avut rezultate negative la probele de sânge și urină. Așa că mi s-a spus la început că este o cantitate extrem de mică din această substanță interzisă, iar în acele trei zile nu aș fi putut să mă dopez. Nu a fost intenția mea și nu am avut niciodată intenția de a face ceva greșit sau ceva lipsit de respect față de acest sport, pentru că am respectat totul și mi-am dedicat viața tenisului”, a declarat Halep la sfârșitul anului trecut.

Simona Halep dă în judecată compania canadiană care a produs suplimentul contaminat

În luna octombrie 2022, Simona Halep a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, în urma controlului antidoping efectuat la US Open. Două săptpmâni mai târziu, a fost suspendată provizoriu, pentru ca în luna mai 2023 să i se găsească nereguli și în pașaportul biologic.

În urma audierilor de la Londra, efectuaste de Sports Resolutions, ITIA anunță că Simona Halep a fost suspendată pentru patru ani.

În luna octombrie 2024, Simona face apel, iar în perioada 7-9 februarie 2024, este audiată la TAS.

În urma reducerii pedepsei, primul turneu la care ar putea juca (cel puțin teoretic) va fi Miami Open, de categorie WTA 1000, din perioada 19-31 martie.