Connect with us

Interviuri

Exclusiv! Alexandru Ciucu – marile greseli vestimentare ale barbatilor din Romania

Alexandru Ciucu lanseaza noua colectie de costume masculine Premium, intitulata „L’Homme.Roi 2012”, in cadrul a doua evenimente la Bucuresti si Monte Carlo. El devine astfel primul designer roman care prezinta la Monaco, pentru invitati de marca din lumea politica, diplomatica si business. Alexandru Ciucu ne-a oferit un interviu in care dezbate subiectul delicat al adevaratei elegante masculine, dar si despre planurile lui de a ajunge personal tailor international.

Publicat

pe

Ne pregatim pentru lansarea noii tale colectii de costume premium. Ce ne poti spune despre ea?

Numele colectiei este L’Homme.Roi 2012 si se adreseaza Barbatului Rege, adica barbatului care emana putere prin simpla prezenta fara a fi nevoie sa o dovedeasca. Nu toti ne nastem nobili dar prin atitudine fiecare dintre noi poate deveni un rege.

Aceasta este filosofia acestei colectii pe care o voi prezenta in premiera la Bucuresti pe 21 februarie 2012 si apoi, pentru prima data in cariera mea in afara tarii la Monte Carlo, Hotel de Paris.

Dupa seara prezentarii de la Monaco unde sunt invitati cei mai de seama reprezentanti ai Principatului, inclusiv Printul Albert, colectia va ramane expusa acolo inca doua saptamani, timp in care cei care isi doresc un costum din colectie il pot comanda.

Preturile difera in functie de tesatura si model dar incep de la circa 1500 de euro. Colectia este de influenta aristocratica cu influente chic moderniste.

Ce trebuie sa stie publicul atunci cand vine vorba de creatiile tale? Cu ce sunt ele diferite fata de celelalte costume de pe piata? De ce ar alege un barbat sa se imbrace de la Ciucu?

Cred ca prin ceea ce creez aduc mai mult decat un stil in domeniul vestimentatiei masculine.

Aduc un nou concept care pleaca de la dorinta tot mai evidenta a barbatilor acestui secol de a-si evidentia succesul prin hainele pe care le poarta, iar acest deziderat masculin al ultimilor zece ani nu poate fi dus la indeplinire decat printr-o perfecta armonizare a croitoriei si designului intr-o singura persoana abilitata in ambele directii.

Cu alte cuvinte, designul indraznet integrat in croitoria moderna impreuna cu consilierea si personalizarea modelului sunt cheia de bolta a acestui concept pe care il propun.

Care a fost sursa de inspiratie a noii tale colectii?

Principala sursa de inspiratie pentru L’Homme.Roi 2012 au fost nuntile regale care au avut loc in 2011 la Londra si la Monaco pornind de la aceste frumoase dar reale povesti de dragoste in care doua femei din popor, ajung printese datorita calitatilor lor umane.

M-a inspirat acest mit – intalnit de altfel si in basmele romanesti – al omului simplu care dovedind un caracter puternic si un spirit nobil ajunge sa faca parte din familia regala.

Acest mit s-a suprapus pe o mai veche conceptie a mea si anume ca desi nu toti ne nastem nobili, nimeni nu ne impiedica sa ne comportam ca un rege. Asa a aparut L’Homme.Roi 2012.

Catre ce segment al publicului masculin se adreseaza?

Aceasta colectie se adreseaza Barbatului Rege, adica barbatului puternic, elegant, chic si sensibil la detalii. Barbatul Rege stie sa reuseasca in viata si impune respect fara a fi nevoie sa faca o demonstratie de forta.

Dupa prezentarea de la Bucuresti va urma, in premiera, cea de la Monte Carlo. Cum ai ajuns sa organizezi un astfel de eveniment acolo? Este o premiera pentru un designer roman.

Este intr-adevar o premiera pentru un designer roman si voi prezenta aceasta colectie la Monaco gratie colaborarii pe care o am cu Casa Regala a Romaniei si faptului ca am fost prezent prin cele cinci tinute pe care le-am creat pentru ASR Principele Radu al Romaniei la nunta de anul trecut a Printului Albert de Monaco.

Pornind de la acest considerent, au existat cateva persoane din Monaco care vazand creatiile mai sus amintite si mai apoi modelele expuse pe site-ul meu, au crezut de cuviinta ca ar fi oportun sa prezint urmatoarea colectie si la Monte Carlo.

Am fost invitat sa alegem locul, conceptul si restul detaliilor, iar la cererea mea Casa Regala mi-a acordat Inaltul Patronaj pentru acest eveniment.

Am convenit de asemenea cu organizatorii ca la final colectia sa ramana expusa la Monte Carlo inca doua saptamani pentru cei care nu vor putea fi prezenti in seara prezentarii.

Ai avut ocazia sa ai contact cu publicul din mai multe tari straine. De ce Monte Carlo ?

Monaco impreuna cu Cote d’Azur este singurul loc din Europa care reuneste intr-un fel sau altul elitele mondiale din toate domeniile : capete incoronate, oameni de afaceri, actori de cinema, staruri pop, oameni politici, designeri sau sportivi.

Monaco are propriul sau ritm cosmopolit si trepidant. Din aceste motive nu cred ca exista un loc mai potrivit in Europa pentru a expune genul meu de creatii.

Putem spune ca ai devenit un personal tailor international?

Desi costumele mele au ajuns pe aproape toate continentele, nu ma consider inca un personal tailor international pentru ca pana acum, clientii straini sunt cei care au ajuns la mine in Romania si nu eu in tara lor de origine.

Odata cu aceasta prezentare insa, cred ca modul meu de lucru va suferi niste modificari de structura in sensul ca voi incepe cateva colaborari, pentru care va trebui sa fac mici turnee de luat masuri sau probe la cererea clientilor, la inceput in Europa si apoi in lume, asemeni marilor croitorii de pe Savile Row din Londra.

Cum se deruleaza comunicarea cu un client din Monte Carlo? De cate ori va intalniti pentru probe? Unde se intampla acest lucru?

In total sunt trei intalniri asa cum se intampla si aici incluzand-o pe prima cand stabilim modelul, tesatura si restul detaliilor. A doua intalnire este proba si ultima la gata, cu eventuale mici modificari. La Monaco, ne vedem de obicei la biroul clientului, dar se poate intampla sa trebuiasca sa-l vizitam si acasa.

Cat de mult difera pretul unui costum comandat de cineva din Monte Carlo fata de cineva din Romania?

Pretul unui costum poate diferi foarte mult in functie de tesatura pornind de la 1200 de euro si putand ajunge foarte departe. Cele mai multe materiale insa fac ca un costm sa oscileze intre 1200 si 1800 de euro.

Costumele care depasesc aceasta limita sunt facute din tesaturi foarte rar intalnite, cu fir de aur sau platina, cu praf de jad sau din par de vicuña. La Monaco se va adauga costul transportului, ceea ce va face ca pretul sa nu creasca foarte mult, mai ales daca se vor comanda mai multe costume odata.

Cat de mult trebuie sa reziste un costum in garderoba unui  barbat?

Durata de viata a unui costum depinde de urmatorii factori :
1. Gradul de uzura la care te supus ( daca este purtat zilnic, in ce conditii -prin mijloacele de transport in comun sau in propria masina, daca este foarte stramt si cusaturile stau in permanenta tensionate, daca clima este prea umeda sau prea uscata, etc)
2. Finetea tesaturii din care este facut ( cu cat este mai subtire, o tesatura rezista mai putin in timp)
3. Compozitia tesaturii costumului ( matasea se rareste cel mai repede, poliesterul face nopeuri, inul si bumbacul se sifoneaza, deci lana este cea mai recomandata din punct de vedere al longevitatii costumului)
4. Conditiile de depozitare (seara dupa ce il dezbracam trebuie pus pe umeras si lasat in camera sa isi revina dupa o zi de purtare, a doua zi il punem in sifonier fara sa il inghesuim, in sifonier nu trebuie sa fie umezeala si nici molii, daca nu folosim un costum timp indelungat trebuie scos si aerisit odata la cateva luni si dus la curatatorie odata pe an) Daca tinem cont de toate aceste lucruri, un costum poate dura o viata, asta daca nu luam in considerare degradarea morala cauzata de faptul ca moda este un fenomen viu, in permanenta schimbare.
Cate tipuri de costume trebuie sa contina garderoba unui barbat. Minimum necesar…

Garderoba de imbracaminte clasica a oricarui barbat ar trebui sa se imparta in trei categorii: Office, Casual, Ceremonie. Daca vorbim despre garderoba unui barbat instarit si cu educatie vestimentara, ar trebui sa mai adaugam doua directii, Casual Sport si Summer Relax.

Ce ai invatat cel mai de pret din perioada in care ai locuit in Italia?

Studiile pe care le-am facut la Milano si care au durat aproximativ un an si jumatate m-au ajutat foarte mult in tot ce am facut ulterior, dar lucrul care m-a fascinat cel mai mult si care m-a transformat ireversibil, a fost traiul zi de zi printre italieni si apetitul lor neobosit de a se imbraca in armonie cu moda dar si cu propriul lor fel de a fi, de a urma toti un trend general dar fiecare in modul sau personalizat.

Lucrul cel mai de pret pe care l-am invatat acolo este de fapt dragostea si respectul pentru frumos, care in Italia se manifesta generalizat in orice domeniu, arta fiind ridicata la rang de religie iar artistii la rang de eroi moderni.

Care este cea mai des intalnita greseala vestimentara la barbatii din Romania?

Printre cele mai frecvente derapaje vestimentare masculine pot aminti alegerea gresita a marimii sacoului, nerespectarea sau neadaptarea tinutei la dresscode-ul cerut in anumite circumstante si lipsa grijii pentru aspectul pantofilor.

Personal, cate costume ai in dressing?

Schimb destul de des garderoba ca si structura in functie de evolutia trendurilor. Numeric insa, am intotdeauna zece costume business, cinci sacouri casual asortate cu zece pantaloni jeans sau casual, doua tinute casual sport, patru tinute summer relax si trei variante pentru ceremonie.

Toata aceasta garderoba este insa impartita in doua, avand in vedere diferenta de cateva kilograme care apare intre vara si iarna. Acesta este un mic truc ce are ca obiectiv principal ca indiferent de greutate, hainele sa se aseze perfect.