Connect with us

News

Special ADPM! Top 10 filme cu si despre moda! Cand cinematografia intalneste lumea glamour a fashion-ului

Atunci cand un film are parte de un scenariu bun, o distributie exceptionala, costume bine realizate si locatii luxoase, succesul este aproape garantat. Lumea fashion-ului este una inconjurata de un aer glamour, o lume la care putini au acces. Ei bine, prin intermediul unor filme precum „The Devil Wears Prada”, „The September Issue” sau „Sex and the City”, macar o particica din aceasta lume fascinanta ne-a fost dezvaluita.

Publicat

pe

the-women

1. The Women (1939)

Un film de exceptie cu o distributie extraordinara din care fac parte actrite precum Norma Shearer, Joan Crawford, Rosalind Russell, Joan Fontaine, Paulette Goddard, Lucile Watson, Mary Boland si Virginia Grey.

Pelicula este inspirata din piesa de teatru cu acelasi nume scrisa de Clare Boothe, a fost regizata de George Cukor, iar scenariul a fost adaptat pentru marele ecran de catre Anita Loos si Jane Murfin.

Filmul face referire la rolul pe care femeile il aveau in anii 1930, la lupta pe care acestea au dus-o pentru a-si capata independenta fata de barbati. Povestea este setata in high life-ul new yorkez si prezinta toate rochiile fabuloase si interioarele elegante specifice perioadei.

Costumele poarta semnatura celebrului designer al Hollywood-ului, Adrian Adolph Greenburg.

funny-face

2. Funny Face (1957)

Regizat de legendarul Stanley Donen, pelicula ii are in rolurile principale pe Audrey Hepburn, Fred Astaire si Kay Thompson. Personajul interpretat de Astaire este inspirat de personalitatea celebrului fotograf Richard Avedon, cel care chiar a contribuit la realizarea acestui film, din postura de consultant.

Personajul lui Kay Thompson – inspirat, de asemenea, de o persoana reala a acelor ani, Diana Vreeland, editor Vogue – o ia pe tanara si neexperimentata Jo Stockton (Audrey Hepburn) din pozitia de asistent la o librarie si o transforma intr-un celebru model parizian.

Nu foarte diferit de „The Devil Wears Prada”, insa pozitionat in New York-ul si Parisul anilor 1950, filmul spune povestea din spatele stralucitoarelor reviste de moda.

Costumele poarta semnatura Hubert de Givenchy si Edith Head.

breakfast-at-tiffanys

3. Breakfast at Tiffany’s (1961)

Aceasta comedie a fost regizata de Blake Edwards – scenariul lui George Axelrod este bazat pe romanul scris de Truman Capote – si ii are din rolul principal pe Audrey Hepburn (Holly Golightly) si George Peppard (Paul Varjak).

De mentionat: Capote si-a dorit initial ca Marilyn Monroe sa joace rolul lui Holly, dar aceasta a refuzat propunerea la sfatul profesorului sau de actorie, filmand in acea perioada pentru filmul „The Misfits”. In carte, personajul Paul Varjak este gay.

Tinutele elegante purtate de Audrey Hepburn in aceasta pelicula poarta semnatura Hubert de Givenchy si Edith Head.

bonnie-and-clyde

4. Bonnie and Clyde (1967)

Filmul – considerat a fi unul dintre primele realizate in era „New Hollywood” – a fost regizar de Arthur Penn si ii are in rolurile principale pe Warren Beatty si Faye Dunaway.

New Hollywood – perioada in care actorii si cineastii au inceput sa-si ia carierele in propriile lor maini, dupa o lunga perioada in care sistemul studiourilor dominase Hollywood-ul.

Pelicula s-a facut remarcata in special datorita faptului ca nu are un calsic happy ending, ci din contra – personajele principale mor la final.

Designul constumelor a fost realizat de Theadora Van Runkle, cea care de asemenea a imbracat-o pe Faye Dunaway in pelicule precum „The Thomas Crown Affair”, „The Arrangement”, dar si in viata de zi cu zi.

the-great-gatsby

5. The Great Gatsby (1974, 2000, 2013)

Cartea lui F. Scott Fitzgerald, „The Great Gatsby”, este considerata a fi cea mai reusita dintre toate cele ce-i poarta semnatura.

Gatsby este un om autodidact, insa inconjurat de amagire si confuzie, indragostit nebuneste de rasfatata si inspida, dar frumoasa, Daisy, care este casatorita cu bogatul Tom Buchanan. Povestea se desfasoara in vara anului 1922 si ii prezinta pe „oamenii frumosi” din New York si Long Island, vazuti prin ochii fostului coleg de la Yale al lui Tom Buchanan, Nick Carraway.

Numeroase filme au fost facute despre aceste personaje indoielnice din punct de vedere al eticii, insa versiunea din 1974 (Mia FarrowDaisy si Robert RedfordGatsby) a catapultat povestea in istoria cinematografiei clasice. Combinatia de cocktailuri, tinute elegante, petreceri si locatii luxuriante transforma pelicula intr-un paradis estetic.

Designul costumelor pentru filmul din 1974 a fost realizat de Theoni V. Aldredge („Annie”, „La Cage aux Folles”), iar Catherine Martin (sotia regizorului Baz Luhrmann) semneaza costumele pentru pelicula ce urmeaza sa apara anul acesta.

the-talented-mr-ripley1

6. The Talented Mr. Ripley (1999)

Aceasta adptare pentru marele ecran a romanului scris in 1955 de Patricia Highsmith, regizata de Anthony Minghella, are o distributie de exceptie: Matt DamonTom Ripley, Jude LawDickie Greenleaf, Gwyneth PaltrowMadge Sherwood, Cate BlanchettMeredith Logue, Philip Seymour HoffmanFreddie Miles, Jack DavenportPeter Smith Kingsley.

Captivanta poveste este localizata in New York-ul si Italia anilor 1950, iar pelicula este un thriller psihologic cu tinute superbe, muzica buna si locatii uluitoare

Designul constumelor a fost realizat de Ann Roth si Gary Jones.

the-devil-wears-prada

7. The Devil Wears Prada (2006)

Filmul ce reprezinta o particica din lumea Vogue (SUA) si se inspira din cariera de fashion journalist a celebrei Anna Wintour, este bazat pe romanul scris in 2003 de Lauren Weisberger si urmareste povestea unei absolvente de facultate ce nu are nimic in comun cu fashion-ul, Andrea Sachs, si care ajunge asistenta nemiloasei Miranda Priestly, editor al revistei Runway din Manhattan.

Anne Hathaway i-a dat viata tinerei Andrea, iar Meryl Streep joaca rolul Mirandei.

Designul constumelor a fost realizat de Patricia Field (Sex and the City), iar tinutele au fost cele mai scumpe din istoria cinematografiei, gratie contributiei unora dintre cele mai importante case de moda din lume.

the-spetembre-issue

8. The September Issue (2009)

Numarul din septembrie al revistei Vogue (SUA) este cel mai elaborat in fiecare an, iar procesul de productie al editiei din septembrie 2007 este prezentat de regizorul RJ Cutler, prin intermediul acestui documentar filmat pe parcursul a 9 luni.

Spectatorii au astfel acces total in birourile din New York ale Annei Wintour (editor), Grace Coddington (director de creatie) si ale intregului staff al revistei Vogue.

Numerosi designeri, fotografi si modele apar in acest film. Printre ei se numara Karl Lagerfeld, Stefano Pilati, Oscar de la Renta, Mario Testino, Patrick Demarchelier, Coco Rocha, Daria Werbowy si Hilary Rhoda.

a-single-man

9. A Single Man (2009)

Tom Ford a debutat ca regizor prin acest film, o adaptare a romanului scris in 1964 de Christopher Isherwood.

Pelicula spune povestea lui George Falconer (Colin Firth), un profesor de engleza singuratic ce locuieste in California (anul 1962) si deplange disparitia prematura a partenerului sau de viata, Jim (Matthew Goode).

Costumele poarta semnatura Ariannei Phillips, cu toate ca probabil au fost realizate sub directa indrumare a lui Tom Ford.

sex-and-the-city

10. Sex and the City (2008)

Filmul continua povestea celor 6 sezoane ale serialului-fenomen cu acelasi nume, readucandu-le in fata spectatorilor pe indragitele Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker), Samantha Jones (Kim Cattrall), Charlotte York Goldenblatt (Kristin Davis) si Miranda Hobbes (Cynthia Nixon).

Dupa ce si-au insusit deja unul dintre cei doi „L” (labels – etichete) la care ele cred ca orice femeie care ajunge in New York aspira, a venit vremea acum ca cele 4 prietene sa se concentreze pe celalalt L (love – iubire).

Un film extraordinar ce s-a bucurat de un real succes, o poveste ce are la baza sexul si moda.

Designul constumelor a fost realizat de Patricia Field.

Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *