Connect with us

ADPM Health

Am dinții strâmbi. Îmi pun aparat dentar sau fațete?

Statisticile arată că doar trei din zece oameni au dinții perfect drepți. Restul se confruntă cu o dantură înghesuită, dinți încălecați, rotiți în jurul axei lor sau cu spații între ei.

Publicat

pe

Am dinții strâmbi. Îmi pun aparat dentar sau fațete?

Pentru aceste cazuri, soluțiile reprezintă purtarea aparatului dentar, sub supravegherea periodică a medicului ortodont, sau aplicarea fațetelor dentare pentru a obține o dantură perfect aliniată.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre cele două variante de tratament.

De ce apar anomaliile dento-maxilare?

„Moștenirea genetică reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive pentru care ajungem să avem anomalii dento-maxilare și nevoie de aparat dentar. Moștenim de la un părinte bazele osoase și de la altul dinții. Sau, eventual, câte o bază osoasă de la fiecare părinte.

Exemplu practic: am dinții mari de la tata, care erup pe mandibula mică în volum de la mama. Într-o astfel de situație, automat dinții nu vor „avea loc”, astfel apărând înghesuirea dentară.

Mai există și varianta în care, în perioada copilăriei, am avut obiceiuri vicioase de genul suptului de deget sau suzetă până la vârste înaintate, sau am respirat mult pe gură. Toate acestea determină modificări structurale ale formațiunilor osoase, dar și ale poziționării dinților”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Ducem copilul la dentist din primii ani ca să nu aibă dinții strâmbi mai târzii

„Din păcate, în țara noastră numărul de copii duși la dentist încă din timpul dentiției temporare este foarte mic. Nu mai spun că ar trebui să mergem cu ei la dentist încă de când le-a erupt primul dintre pe arcadă. Părinții conservă mentalitatea că dinții de lapte oricum se schimbă și atunci nu e nevoie să îi tratăm. Nimic mai fals! Multe dintre problemele ortodontice ale adolescenților sau chiar ale adulților ar fi putut fi tratate mult mai simplu, cu aparate mobile, la vârsta potrivită a copilăriei”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Aparatul dentar nu este doar pentru a avea dinți frumoși

„În ultimele decenii, incidența anomaliilor dento-maxilare este într-o continuă creștere, la fel și adresabilitatea pacienților la ortodont.

De cele mai multe ori, pacientul ajunge la medicul ortodont din rațiuni estetice. Mai simplu spus, vrea să își îndrepte dinții. Aparatul dentar oferă mai mult decât atât. Medicul stomatolog trimite însă pacientul la ortodont din rațiuni funcționale. De exemplu, pentru a corecta problemele de ocluzie (mușcătură) care uzează dinții și articulațiile maxilarelor sau pentru a îmbunătăți vorbirea”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Este recomandat să trecem și pe la ortodont chiar dacă vrem fațete

”Odată ajunși în fața balanței aparat dentar vs. fațete dentare, pacientul trebuie informat corect și complet, pe înțelesul lui, asupra impactului imediat, pe termen mediu și lung al deciziei pe care urmează să o ia.
Mulți oameni nu au răbdare să poarte un aparat dentar timp de unul, doi sau trei ani și vor din start fațete, chiar dacă asta înseamnă să șlefuim dinții.

Eu obișnuiesc să îi trimit totuși la un consult la ortodont înainte de a demara procesul de punere a fațetelor.

Vreau întotdeauna să mă asigur că pacientul a fost complet informat. Am avut cazuri, nu puține, de pacienți care inițial nu voiau să audă de aparat dentar și, după ce au fost la consultul ortodontic, s-au răzgândit după ce li s-a explicat situația mai în detaliu.

Cred că sărirea peste această etapă este o eroare morală și medicală pe care aș putea să o încadrez la categoria privare de șansă a pacientului. Dacă după acest drum parcurs ei tot doresc fațete, atunci ne apucăm de treabă și șlefuim dinții în vederea realizării fațetelor.

Eu nu sunt împotriva fațetelor, dar nu încurajez trend-ul de a avea dinți, parcă trași la xerox, fără ca pacientul măcar să înțeleagă exact ce se întâmplă cu dantura lui.

Tratamentul ortodontic este mai puțin invaziv, păstrându-ne dinții naturali, aliniați de la rădăcină, fără a-i șlefui. Există cazuri în care, după ce purtăm aparatul dentar, simțim nevoia să compensăm micile iregularități cu fațele, și va mai fi nevoie de o mică șlefuire, însă este mult mai redusă.

Dacă vrem din start fațete, e bine de știut că rădăcinile dinților rămân la fel de strâmbe, iar noi lucrăm doar la aspectul estetic ”la vedere” al dinților. Îi șlefuim ireversibil și aplicăm apoi fațetele, pentru a obține datura perfect aliniată.

Purtarea aparatului este, deci, un proces de durată, care necesită răbdare. Ne păstrăm dinții naturali, aliniați (nu perfect în cele mai multe cazuri), și corectăm problemele de ocluzie. Fațetele, în schimb, sunt estetice, se pun rapid, dar au dezavantajul de a necesita șlefuirea dinților (proces ireversibil) și au o anumită durată de viață. În ambele variante, tehnologia a avansat în ajutorul pacientului. Aparatele sunt din ce în ce mai eficiente și mai confortabile, iar fațetele din ce în ce mai minim invazive ca și concept”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).