Connect with us

ADPM Health

Cum a afectat pandemia sănătatea dinților românilor. 4 din 5 au probleme!

La trei ani de la declanșarea pandemiei de coronavirus, efectele secundare încă se simt în rândul populației, chiar și în domenii la care ne așteptăm mai puțin. Spre exemplu, restricțiile de deplasare și teama multora de a contacta virusul au schimbat mult comportamentul lor de zi cu zi, chiar și după ce pandemia a luat sfârșit. Multe persoane și-au schimbat obiceiurile alimentare și nu au mai mers la controalele periodice la dentist. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică în ce mod și-au pus toate aceste lucruri amprenta asupra sănătății orale ale românilor în anii ce au urmat pandemiei.

Publicat

pe

Cum a afectat pandemia sănătatea dinților românilor. 4 din 5 au probleme!

80% dintre români au în prezent probleme la nivel dentar, arată un studiu realizat de Platforma Europeană pentru Igienă Orală arată că. 4 din 10 pacienți români au probleme legate de placa bacteriană, în vreme ce 3 din 10 se confruntă cu sensibilitate dentară și respirație urât mirositoare. Medicul stomatolog Sorina Stroe mărturisește că a observat o mai mare incidență a problemelor dentare după pandemie, chiar dacă în prezent avem mai mult acces la informație decât în urmă cu două decenii și menționează că pandemia și-a lăsat amprenta asupra sănătății orale ale românilor.

Oamenii au evitat cabinetele stomatologice din cauza pandemiei

„Foarte mulți oameni au evitat cabinetele stomatologice o lungă perioadă de timp din cauza pandemiei. Vorbesc atât despre cei doi ani de pandemie, cât și de perioada ce a urmat. Abia recent oamenii au reînceput să caute serviciile stomatologice așa cum o făceau înainte de pandemie, cu scopul de a trata problemele existente sau doar pentru controale periodice. E important de știut însă că temerile sanitare ale acestora nu sunt fondate, deoarece în toată această perioadă am aplicat protocoale de sterilizare extrem de eficiente, deci teama de infectare în cabinet nu ar trebui să existe în mintea oamenilor și să îi oprească din a avea grijă de sănătatea orală. Este esențial să mergem constant la dentist, să nu amânăm investigațiile și tratamentele în niciun context pentru că amânarea va declanșa doar costuri, tratamente și dureri suplimentare” explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Pandemia a generat obiceiuri alimentare nesănătoase

„Tot în contextul pandemiei, mulți oameni au dezvoltat obiceiuri alimentare nesănătoase. Au mâncat mai mult și nesănătos, apelând adesea la gustări precum chips-urile, popcornul și dulciurile. Știm că toate astea afectează în timp sănătatea dentară, iar obiceiurile proaste deprinse atunci încep acum să rezulte în probleme precum cariile și sensibilitatea dentară la un număr mare de pacienți. Totodată, consumul crescut de alcool și fumatul, ambele cu o incidență ridicată în țara noastră, contribuie la apariția problemelor stomatologice”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Statul în casă a scăzut frecvența spălării pe dinți

„În perioada destul de îndelungată în care s-a stat în case, mulți oameni nu au mai respectat regulile de igienă orală, gândindu-se poate că ziua trece și fără să ne spălăm pe dinți dacă tot stăm doar în casă. Lucrurile nu stau deloc așa. Spălătul pe dinți are rolul de a ne proteja sănătatea dentară și trebuie efectuat corect indiferent că avem sau nu o viață socială activă. Din nou, igiena orală precară din perioada pandemiei se răsfrânge acum asupra pacienților care încep să se confrunte cu probleme la nivelul dinților și gingiilor”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Oamenii au acum probleme financiare și nu mai prioritizează mersul la dentist

„Inflația din prezent, prețurile mereu în creștere și nesiguranța zilei de mâine îi fac pe mulți români să nu mai prioritizeze mersul la dentist. Deși mulți ar vrea să facă diverse tratamente, acum nu o mai pot face din cauză că nu își permit din punct de vedere financiar. Cei care dispun de ceva finanțe parcă evită totuși să cheltuie și preferă să aștepte să vadă ce se întâmplă, în ce direcție vor evolua lucrurile și când vom începe să ne reechilibrăm din acest vârtej care a antrenat întreaga lume în ultimii ani”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum se agravează în timp problemele dentare în timp

„O carie superficială, care dă o ușoară simptomatologie, se va mări pe fondul amânării vizitei la cabinet. Simptomatologia se va accentua și ea, ajungând în final să afecteze și vitalitatea dintelui. Deci, practic, de la o obturație coronară (plombă), putem ajunge la obturație de canal, prin simplul fapt că amânăm vizita la dentist. În acest caz, va fi necesar să punem și o coroană dentară. Deci, de la plombă, am ajuns la coroană, costurile sunt mai mari.

Dacă gingiile noastre sângerează atunci când ne spălăm pe dinți ori sunt sensibile la atingere, și nici atunci nu mergem la dentist, inflamația gingivală netratată va duce la agravarea bolii parodontale. Se ajunge într-un stadiu în care boala este greu de tratat și se ajunge la pierderea dinților prin mobilizare. Acestea sunt doar câteva exemple de probleme care se agravează în timp și ne aduc în situații foarte neplăcute”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Studiile efectuate în ultimii ani demonstrează adresabilitatea extrem de scăzută a românilor la medicul stomatolog. Conform INS, 18% dintre români nu au mai fost la dentist de peste 5 ani și doar 37% au fost la controlul de rutină în ultimele 6 luni. Asta face ca mulți pacienți din țara noastră să aibă numeroase probleme la nivelul dinților și al cavității orale.